2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Képekbe fogalmazott zene

2014. október 27., 20:54 [fehervar.net] G. I.

A Fonódás Kulturális Egyesület idén is meghirdette azt a Zene-zoom fotópályázatot, amelyre 15-35 éves fiatalok fényképeit várták a megyében zajlott élő zenei eseményekről. A képekből ma nyílt tárlat a Művészetek Házában, és a megnyitón adták át a pályázat díjait is.

A felhívás láthatóan elsősorban a könnyűzene iránt rajongó fotósokat mozgatta meg - a megnyitó közönségét köszöntő Juhász Zsófia, a Megyei Művelődési Központ igazgatója nem titkolta, hogy örülne, ha a jövőben több pályamű érkezne komolyzenei és népzenei eseményekről is.

Az idei pályázatra nevezett 26 fotót ezúttal is szakmai zsűri, három fotográfus értékelte: Járdány Bence, Rónai Gergely és Rostásy Szabó Mihály.


A tárlatot Rostásy Szabó Mihály nyitotta meg


- Magam is gyakorló fotós vagyok, tehát nem csak beszélek róla, hanem csinálom is, és tudom, milyen fotósként kimenni egy sportmérkőzésre, egy kiállításra vagy a színházba - mondta a kiállítást megnyitó Rostásy Szabó Mihály. - Ahhoz, hogy legyen elegendő anyagunk, a mai technikának köszönhetően simán meg lehet oldani 5-600 felvétellel, tehát a mennyiség nem, inkább a minőség a probléma. A pályázatra beküldött képeket átnézve mindhárman azt állapítottuk meg, hogy a gond a képkivágásokkal van. Maga a felvétel megfelelő ugyan, de például az arc van középen, és nagyon sok levegő van felette. Vagy egy másik példa: túl sok látszik a színpadból, a hangfalakból, a vasszerelvényekből és a "deszkából" - ilyenkor vagy közelebb kell menni, vagy ha erre nincs lehetőség, másik nézőpontot kell keresni. Koncertfotózáson amúgy is mozogni kell, több helyről kell fényképezni.

Rostásy Szabó Mihály a díjazott alkotásokat részletesen is elemezte, bemutatva, mitől jó az adott felvétel. Ennek kapcsán elmondta a zsűri azon megállapítását is, hogy a versenyzők nem voltak elég bátrak, és hiányzott a kísérletezés is: a mai technika előnyeit felhasználva szinte csak dokumentáltak. Több felvételen sokat lehetett volna javítani egy utólagos vágással, a lényeg kiemelésével.

A megnyitó keretében adták át a pályázat pénzdíjait: az I. helyezett Horváth Renáta lett azzal a sorozattal, amelyet Péterfy Bori és Quimby koncertjéről készített, II. helyezést ért el Nyerges Krisztián a Fej-fény-ben című képpel, a III. helyezett Bognár Andrea lett, egy látványos fekete-fehér sorozattal, Török Dániel pedig emléklapot kapott. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.


 

 

Horváth Renáta: Aranyhaj


Horváth Renáta: Rendbontás

Horváth Renáta: Eufória

Bognár Andrea: Hangulat


Nyerges Krisztián: Fej-fény-ben

Bognár Andrea: Black and white

Bognár Andrea: Párban


Török Dániel: Supernem I.