2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Zsurzs Kati újra Fehérváron

2011. július 14., 23:34 [fehervar.net] L. M.

A Nyári Színházban az Anconai szerelmesek című zenés komédiát próbálja, az új évadban pedig mesejátékot rendez Zsurzs Kati.

Két évadon át nélkülöznie kellett a Vörösmarty Színház közönségének a népszerű, Pro Theatro- és Aase-díjjal, Vörösmarty-gyűrűvel és a Hírlap Aranyalmájával is kitüntetett művésznőt: az előző színházvezetés 2009 tavaszán nem hosszabbított vele szerződést. Aki színpadon szerette volna látni, főként Budapesten találhatta meg.

– A Budapesti Kamaraszínházban újra színre vittük a Remix című zenés vígjátékot, amelyben nem a korábbi szerepemet játszom, hanem Margot Lambot, akit Fehérváron még Drahota Andrea alakított. Ugyancsak Drahota Andrea szerepét vettem át a Piszkavasban, amit az RS9 Színházban játszunk – nagyon élvezem a darabot, és azt a füstös pincét is, ami az RS9 otthonául szolgál – kezdte sorolni az elmúlt két év szerepeit Zsurzs Kati. – Aztán a Játékszínbe hívtak, ahol az Acélmagnóliákban játszottam, Veszprémben pedig egy gyerekdarabot rendeztem, A rózsátnevető királykisasszonyt, amit az évad közepe táján Fehérváron is színpadra állítok majd.

– És közben játszott az Anconai szerelmesekben is, ugyanazt a szerepet, amit most próbál: Agneset, a panziótulajdonost.


Minden szereplő élvezi a produkciót

– Az nagyon érdekes dolog volt: Simonyi Réka a maga hihetetlen szer­ve­ző­erejével hozta tető alá az előadást. Csupa fiatal művész – köz­tük a fehérváriak által is ismert Csizmadia Ildikó, Gulyás Hermann Sándor, Szrapkó Nándor és a már említett Simonyi Réka – szerepelt benne, Schlanger Andrással ketten voltunk benne az "öregek". Ezt is Budapesten játszottuk, a Pestszentimrei Közösségi Házban. Nagyon nagy sikere volt, talán épp a fiatalos lendületnek köszönhetően. Az Anconai egyébként kísért engem, hiszen megrendeztem tanodai vizsgaelőadásnak is.

– A fehérváriak is nagyon kedvelték ezt a produkciót, és ahogy a próbát figyelem, a színészek most is ugyanannyira élvezik, mint annak idején.

– Mindenki első szóra jött, és nagyon boldog volt, hogy újra játszhatja ezt a darabot. Jó ötletnek tartom, és remélem, a nézők is így vannak vele. A közönség számára kellemes kikapcsolódás és nosztalgiázás, nekünk pedig nagyon jó játszani, mert felhőtlen bohóckodás az egész.

– Eddig saját meséket állított színpadra, A rózsátnevető királykisasszony című mesejátékot azonban Benedek Elek meséi alapján írta és rendezte.


Egykori fehérvári színészek is láthatóak
az Anconai szerelmesekben

– Benedek Elek születésének 150. évfordulója kapcsán jutott eszembe, hogy az ő meséiből írjak egy gyerekdarabot. Bujtor Istvánnak megtetszett az ötlet – csak annyit kért, hogy négyszereplős legyen, és én is legyek benne, egyébként teljesen szabad kezet kaptam tőle. Sok-sok zenével, tánccal, a nézőtéren helyet foglaló gyerekek bevonásával folyik a mese – úgy, ahogy azt tőlem megszokhatta a közönség. Közösen keressük a királylányt, akit elvarázsolt valaki, akit meg elvitt a disznóvá változott ördög. A mese klasszikus módon építkezik: királyfi és királylány, szolga és szolgálólány játsszák benne a főszerepet. Nagyon nagy élmény volt számunkra, hogy a gyerekek minden instrukció nélkül csinálják azt, amit kitaláltunk. Lehet bennük bízni, nagyon szeretnek játszani. Veszprémben az előadásokat táncház is követte, mert élőzene volt a darabban, a mese pedig lagzival zárul. Korábbi mesejátékomat, a Zsuzsika hangját pedig nemrég Miskolcon rendeztem meg, ott ugyanúgy élvezte a közönség, mint Fehérváron – és lehet, hogy itt is újra játszani fogjuk, ha nem is a színházban.

Kapcsolódó anyagok: