2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Kezdődnek az Ybl Napok

2014. április 02., 22:50 [fehervar.net] Csutiné Schleer Erzsébet

Kétszáz éve született Ybl Miklós. Fehérvár április 5-én, szombaton 18 órakor muzsikával emlékezik meg híres szülöttéről a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban. Ez lesz a Székesfehérvári Ybl Napok nyitórendezvénye.


Ybl Miklós (1814-1891)

Április 6-án lesz 200 éve, hogy Székesfehérváron megszületett Ybl Miklós (1814-1891), a magyar historikus építészet legnagyobb alakja. Ezért a 2014. évet - más évfordulók mellett - az Ybl Bicentenárium 2014 - Magyar Építészet Éveként is ünnepelhetjük. Munkásságáról egész éven át több mint 100 rendezvényt tartanak az ország mindazon tájain, ahol Ybl Miklós kézjegye megtalálható.

A nagy építész emlékének ilyen nagyszabású megtisztelését egy lelkes fővárosi civil szervezet, az Ybl Egyesület és vezetője, Szmodits Júlia kezdeményezte és szervezte. Ők rendezik több év óta az Ybl Városi Sétákat, épületlátogatásokat, kastélytúrákat és a mester szüle­tés­nap­já­nak nyilvános megünneplését is a Duna-parti Ybl-szobor lábánál. Mindezekről és Ybl Miklós építészi életművéről a leghitelesebb információ gazdag honlapjukról szerezhető.
http://yblegyesulet.hu/
http://www.ybl2014.hu/

Ybl élete első tizenegy évét töltötte csak a fehérvári Fazekas utcai szülői házban. Bécsben, Párizsban, majd később Münchenben tanult tovább. Kezdetben neves fővárosi építész mesterek mellett dolgozott. Ezt követő közel félévszázados munkássága hihetetlenül gazdag. Számos kastélyt, templomot, gazdasági épületet épített országszerte. A főúri családok, így a Károlyi, Zichy, Festetics, Széchenyi, Cziráky és Wenckheim családok körében is elismert, közkedvelt építész volt. A 19. század utolsó évtizedeiben fellendülő Budapesten sok bérházat, palotát tervezett. Ezek egy része a világháborúban sajnos elpusztult. Leghíresebb közismert alkotásai a pesti Operaház, a lipótvárosi Szent István-templom (ma Bazilika), a Duna-parti Fővámház és a Budai Vár alatti lejtőre tervezett Várbazár, ez utóbbinak nagyszabású felújítására most került sor.

Ybl Miklósnak Fejér megyében is találhatók munkái (Lovasberény, Cziráky-kastély átépítés, Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély átépítés és bővítés), építészi tevékenysége azonban csak csekély mértékben kötődik bizonyítottan Székesfehérvárhoz. A hatalmas Ybl életmű további kutatása a jövő számára megkerülhetetlen, komoly feladatot jelent.

Ybl Miklós - Nicolaus Georgius Ignatius Ybl - születési anyakönyvi bejegyzését 1814. április 6-áról a székesfehérvári Városi Levéltár őrzi. Az édesapa, idősebb Ybl Miklós (1780-1861) nyughelye a Berényi úti Csutora temetőben található.

2002-ben Ybl Miklósról nevezték el a magyar csillagászok által felfedezett 166886 jelű kisbolygót.

Április 6-án az Operaházban díszhangversenyt rendeznek a nagy mester tiszteletére, és 1953 óta előszőr ismét itt fogják átadni a magyar építészek legnagyobb elismerését, az Ybl-díjakat is.

A szülőváros e jeles nap előestéjén, április 5-én, szombaton 18 órakor ugyancsak muzsikával emlékezik meg híres szülöttéről a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban. Ez lesz a Székesfehérvári Ybl Napok nyitórendezvénye.