2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Nagy bulit csaptak

2013. október 03., 22:01 [fehervar.net] L. M.

Pergő ritmusok, ismert és kedvelt dallamok, amelyek hallatán nem lehet ülve maradni: az X-Faktor legjobbjai között versenyző Wild Rhythm Smokers vasárnap a fehérvári Lecsófőző Vigasságon játszott.

Négy igennel jutott tovább az X-Faktor válogatójáról a Wild Rhythm Smokers, és a mentorok a táborból a legjobb 25 versenyző közé választották a zenekart, így a csapatot ezen a hétvégén már a mentorházban láthatják a tévénézők. Másfél órás fehérvári koncertjükön a rockabilly, a rock'n'roll és a country klasszikusai csendültek fel, továbbá saját feldolgozások.


Az X-Faktor legjobbjai között, a 25-ös mezőnyben versenyeznek
(Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)


Az ötvenes évek hangulatát idéző, négytagú rockabilly zenekar vezetője, bőgőse és egyik énekese, Békési Gergely városunkban a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar kürtöseként zenélt, a bőgőre Budapesten élve váltott.

– Egyik barátom hívására kilencéves koromban, 1996-ban kezdtem kürtözni a Hermann László Zeneiskolában, Acsai Sándornál – meséli zenei pályakezdéséről Gergő. – 1997-től egészen tavalyig játszottam a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekarban, ahol Bíró Zoltán vezetésével rengeteg hazai és nemzetközi fesztiválra jutottunk el, és ezekről többnyire a fődíjat hoztuk haza. Kitűnő karmester és pedagógus, az ő jóvoltából sokféle muzsikát megismertünk, alaposan kiszélesítette a látókörünket, hiszen a zenekar repertoárja a komolyzenétől a filmzenén és musicaleken át a könnyűzenéig terjedt. Óriási élmény volt 12 évesen Glenn Millert játszani, és a 30-as évek amerikai zenéje jól megfért Liszt 2. Magyar rapszódiájával vagy akár az ázsiai szerzők muzsikájával.

– Hogy lett a kürtből nagybőgő?

– Több mint tíz évvel ezelőtt történt, hogy barátaimmal Siófokon buliztunk, és elmentünk egy hely mellett, ahonnan jó lüktetésű, remek tánczene szűrődött ki. Mint kiderült, a Mystery Gang játszott, és akkor kezdett megtetszeni a rockabilly. Onnantól kezdve előszeretettel hallgattam ezeket a zenéket, és amikor 2009 környékén meghallottam a Tom Stormy Trio Respect for the 50's című albumát, teljesen magával ragadott a stílus. Kezdtem kacérkodni a bőgőzés gondolatával, de akkor még javában kürtöztem. Meg aztán úgy gondoltam, 22 évesen öreg vagyok én már egy új hangszer tanulásához – mondja nevetve. – Két évvel ezelőtt jutottam el odáig, hogy nekem muszáj rockabillyt játszanom, gitáron, dobon vagy nagybőgőn. Aztán egy koncerten, a bőgős játékát figyelve döntöttem el, hogy a bőgő lesz az a hangszer. Megvettem első nagybőgőmet, majd tavaly januárban a másodikat, amin jelenleg is játszom. Az általam legnagyobbnak tartott rockabilly bőgőstől, Szilágyi Misitől, a Naked Truckers zenészétől kezdtem tanulni, és ő vett rá arra, hogy iratkozzam be zeneiskolába, így jelentkeztem a Farkas Ferenc Zeneiskolába, Bartányiné Takács Katalinhoz. De mivel nem voltam kerületi lakos, meg korban is kilógtam már a többi növendék közül, fél év után abba kellett hagynom – jelenleg Hofecker Mátyás jazz-bőgőstől tanulom a bőgőzés fortélyait.

– Mikor alakult a zenekar?

– Egy ideig Bögöthy Ádám jazzbőgőstől lestem el újabb szakmai fogásokat, ő hívta fel a figyelmemet egy hirdetésre, amelyben egy rockabilly gitáros, Dolonai Janó bőgőst, dobost és énekest keresett, vagyis maga köré egy zenekart. Tanáraim szerint zenekarban lehet a legjobban fejlődni, így jelentkeztem a hirdetésre. Kettesben kezdtünk próbálni, majd csatlakozott hozzánk egy női dobos, Buli Viki, és trióban dolgoztunk tovább. Énekest a véletlen sodort elénk egy koncerten Kirilly Zsófi személyében – elhívtuk egy próbára, és kiderült, hogy eszméletlen jól énekel. Így tavaly áprilisban hivatalosan is elindult a zenekar, az első koncertünk júliusra volt lekötve egy XVI. kerületi rock'n'roll kocsmába. Ezt követően sok koncertlehetőséget kaptunk – két alkalommal Fehérváron is játszottunk, a Műhely Kávéházban. Különböző okok miatt előbb dobost, majd gitárost is cserélt a zenekar, így jutottunk el a jelenlegi felálláshoz, amelyben Mezei Misi gitározik, Gáspár Marci dobol, és ezzel az új csapattal neveztünk be az X-Faktorba.

– Mit vártok az X-Faktortól?

– Ismertséget szeretnénk szerezni a műfajnak és persze a zenekarnak is. A műfaj világszerte reneszánszát éli, de hazánkban kevesen játsszák. Szeretnénk szakmai tanácsokat kapni a mentorok mellett azoktól a szakemberektől is, akik a versenyzőkkel foglalkoznak, és persze izgalmas kihívást jelent, hogy ha továbbjutunk, hétről hétre új feladatokat kell megoldanunk.


Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Az X-Faktorban előadott produkciók


Jackie Lee Cochran - Hip Shakin Mama


Britney Spears - Till The World Ends


Mickey&Sylvia - No Good Lover