2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A fiatalok számára is nyitottak

2013. március 07., 00:28 [fehervar.net] L. M.

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház vonzáskörzetének demográfiai adottságából adódóan kiemelt szerepet kap az ifjúság és a szépkorúak közművelődési igényének kielégítése.


Minden korosztályt várnak – mondja
Molnár Lászlóné igazgató

– Nagyok sok kis közösség várja a környéken élőket - mondja Molnár Lászlóné igazgató. – A legkisebbek az ingyenes Ötlet-vár kézműves szakkörben készíthetnek ajándéktárgyakat, játékokat, az aktuális ünnepekhez illő kreatív dolgokat. Ezzel a szakkörrel már óvodás kortól szeretnénk az intézménybe csábítani a gyerekeket, hogy megismerjék, és a későbbiekben használhassák az általunk nyújtott lehetőségeket. A szakkör a könyvtárban működik: ez csábító, izgalmas, ugyanakkor barátságos környezet számukra, bármikor kézbe vehetnek egy-egy mesekönyvet, használhatják az itt elhelyezett játékokat.

–  Mivel várják a következő korosztályt?

–  Minden korosztályban roppant népszerű a gyöngyfűző szakkörünk, amelynek most épp kiállítása is látható. Hímző szakkörünket inkább az idősebbek kedvelik, viszont a népi kézműves szakkörünknek, amely elsősorban szövéssel, emellett agyagozással és csuhézással foglalkozik, minden korosztályból vannak tagjai. Több év szünet után decemberben indult újra a színkörünk, amelybe elsősorban középiskolás fiatalokat várunk. Fotószakkörünkben is minden korosztály képviselteti magát, és hagyományos fotós rendezvényeink is vannak, például az Alba Regia Fotópályázat és az Országos Miniatűr Fotópályázat.

–  Sokaknak a VOKE nevéről azonnal a tánc jut eszébe.

–  A tánccsoportoknak régi hagyománya van már a házban: itt működik a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola több csoportja, intézményünk ad otthont a versenyeken is szép sikereket elért Lagúna Táncklubnak, van keleti orientációjú tánccsoportunk, szervezünk versenytánc- és társastánc-tanfolyamokat, és havonta egyszer itt tartja gyermekjátszó táncházát a Fejér Megyei Népzenei Műhely is. Nyári tánctáborokat is szervezünk azok számára, akik már járnak hozzánk – és azoknak is, akik még csak most szeretnének megismerkedni a tánccal. A mozgásnál maradva a női tornát és az asztaliteniszt is meg kell említenem, itt sem húzunk sem alsó, sem felső korhatárt. Hiánypótló programunk lesz, ha kedvezően bírálják el pályázatunkat, a fogyatékkal élő fiatalok zenei programsorozata, amelynek nem csak fejlesztő hatásai hasznosak, hanem a szabadidő hasznos eltöltésében, a közösségépítésben, az elfogadásban is nagy segítséget nyújtanak. Ez korábban is működött nálunk, csak elapadtak a források: most indultunk egy olyan pályázaton, amellyel bekapcsolódhatunk a közoktatásban résztvevő gyerekek tanórai és tanórán kívüli nevelésének és oktatásának folyamatába. Ennek keretében több kézműves, irodalmi és zenepedagógiai csoportot is szeretnénk indítani.