2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Virágálom pünkösdkor

2013. május 17., 20:25 [fehervar.net] Fotó és videó: G. I.

Pünkösd tiszteletére virágba borult a fehérvári belváros: a város virágkötői köztéri alkotásokat és több középület bejáratát, összesen 16 helyszínt "öltöztettek" virágba.

A Pünkösdi virágálom ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Szent István téren; az eseményen részt vett Cser-Palkovics András polgármester, Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató és Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke.

A Pünkösdi Virágálom olyan fehérvári hagyomány, amelyet az önkormányzat támogatásával a helyi virágkötők hoztak létre kilenc éve és szerveznek meg azóta is közösen. A kezdeményezés célja, hogy pünkösdre szép virágkompozíciók díszítsék a belváros köztéri alkotásait, a jelentősebb középületek kapuit. Idén nyolc virágüzlet és két iskola kapott meghívást: az idei év abban tért el az előzőektől, hogy az alkotók most maguk választhatták ki a feldíszíteni szánt köztéri szobrot, vagy épületet. 

A Pünkösdi virágálom megnyitóját a lila és fehér virágokban pompázó Szent István-szobor előtt tartották, ahol a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI Népzene Tanszakának diákjai Szent Istvánról szóló dalokat adtak elő. "Hagyománnyá vált, hogy e szép ünnepet virággal köszöntsük Székesfehérváron" – kezdte megnyitóját Cser-Palkovics András. "Az alkotásokban, amelyek a város nevezetességeit, történelmi helyszíneit díszítik, benne van az alkotók hivatása és lelke. Azt kívánom, az időjárás tegye lehetővé, hogy minél többen láthassák ezeket a kompozíciókat. Jöjjenek el barátaikkal, családtagjaikkal, beszéljék meg, mit is gondolnak egy-egy alkotásról. Ha így lesz, akkor ismét elmondhatjuk, hogy az Emlékév eléri egyik fő célját, vagyis mind erősebb közösséggé válik Székesfehérvár” – hangsúlyozta a polgármester.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató kiemelte: "Az emberi élet hasonlít a virághoz. Arra figyelmeztet, hogy meg kell ragadni az élet igazi értékeit, lelki értékeit is. Arra az igazságra, hogy az ember felelős a maga, a mások és az egész közösség életéért. Bármit tesz a közösségért szeretetből, önzetlenül, az megmarad."

Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke szakmai köszöntőjében elmondta: "Mind színeiben, mind növényi anyagában tökéletesen alkalmazkodnak ezek a virágdíszek az ünnephez. Mindamellett, hogy egy ilyen rendezvény roppant költséges, úgy gondolom, tiszteletre méltó és nagy dolog, hogy ezek a virágüzletek, illetve iskolák pénzt, energiát, időt nem sajnálva napokat dolgoztak azon, hogy bemutassák alkotásaikat." Az elnök hozzátette, a színvonalas munkákról az egyesület szaklapjában is beszámolnak, és minden fórumon a szakma figyelmébe ajánlják a Pünkösdi virágálom programot.

A megnyitót követően az érdeklődők séta keretében gyönyörködtek az alkotásokban, amelyek hétfőig tekinthetők meg az alábbi helyszíneken:

Sidló Ferenc: Szent István lovas szobor         
Nagy Lajos szobra a Karmelita, szemináriumi templom oldalán, Kossuth utca
Medgyessy Ferenc: Táncosnő, Kossuth utca
Városháza Kossuth utcai kapu, erkéllyel
Géza fejedelem szobra, Géza fejedelem tér
Szent Anna-kápolna bejárata
Pátzay Pál: 10-es huszárok emlékmű, Városház tér
Szent Imre, Barátok templom kapu, Városház tér
Hiemer-ház kapu, Oskola u 2-4.
Szent Imre-szobor, Oskola u.
Püspökség kapu erkéllyel, Városház tér
Medgyessy Ferenc: Török kút, Városház tér
Országalma, Városház tér
Városháza kapuja erkéllyel
Nemzeti emlékhely zászló, Pipo-torony
Romkert bejárat, Nagyboldogasszony templom, Koronázó tér