2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Kapuk virágdíszben

2014. június 06., 20:12 [fehervar.net] G. I.

A kapuk állnak az idei, immáron tizedik Pünkösdi Virágálom középpontjában: a "Nyitva van az aranykapu" mottó jegyében rendezett program keretében ezúttal belvárosi kapukat öltöztettek virágdíszbe a város ügyes kezű virágkötői.

Mint sokan megállapították, idén a szokásosnál kevésbé színpompás virágkölteményeket álmodtak a virágkötők: ennek az az oka, hogy vágott virágok helyett most először tartós dekorációkkal, cserepes és évelő növényekkel dolgoztak, így a kompozíciók hetekig, akár hónapokig is láthatóak lesznek a belvárosban. Mivel idén a kapukon van a hangsúly, több hagyományos helyről - Országalma, Török kút, Szent Imre-templom bejárata, Kati néni szobra stb. - hiányoznak a virágkompozíciók, viszont számos új helyet vontak be a rendezvénybe, amelynek határait is tágították.


A felújított Ciszterci templomot is ma este adták át


Felvezető programként délután a Hermann László Zeneiskola népzenész tanulói és a növendékekből alakult Fiori Musicali Barokk Furulya Együttes adott műsort a Városháza bejáratánál, majd az épület udvarán a Bogárka-Land című mesejátékot tekintették meg a gyerekek a Szabad Színház előadásában.

A rendezvényt ünnepélyes keretek között, a Városháza kapujánál nyitották meg, ahol Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök mondott köszöntőt, majd a szentlélek jelképeként galambokat engedtek szabadon. A megnyitót követően Cserta Balázs zenei aláfestésével és Kneifelné Laczkó Krisztina animátor közreműködésével elindult a hagyományos, az egyes helyszíneket bemutató körséta a Városháza kapujától. A résztvevők megtekintették a Püspökség és a Nemzeti Emlékhely kapuját, a Hősök terén a Bástya kaput, a Városháza hátsó bejáratát, a Szent II. János Pál pápa teret, a Török udvar kapuját, a Gesztenyés udvar bejáratát, a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjait és a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény kapuját. A körséta utolsó állomása volt a felújított Ciszterci templom, amelyet szintén ma este adtak át, és szentelték fel három új harangját.

A Pünkösdi Virágálom rendezvényei az ünnepi hétvégén is folytatódnak. Július 7-én, szombaton 19 órakor a Hermann László Kamarazenekar koncertezik a Ciszterci templomban. Joseph Haydn "A Megváltó hét szava a keresztfán" című művét hallhatja a közönség Major István karnagy vezényletével. Július 8-án, vasárnap és 9-én, hétfőn 17 és 19 óra között családoknak szerveznek kreatív kézműves programokat az ünnep jegyében a Bartók Béla téren, a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt. Vasárnap a Hermann László Zeneiskola, hétfőn a Kákics együttes szórakoztatja a résztvevőket. Mindkét napon lehet készíteni virágos ajtó- és asztali díszeket, koszorúkat. A vendégeket friss üdítővel, limonádéval, ízletes teákkal kínálják majd.

Idén is díjazzák a Pünkösdi Virágálom legszebb kompozícióit a polgárok szavazatai alapján. A belvárosi vendéglátóhelyeken és a Fehérvári Ajándékboltban lehet kérni szavazólapokat, melyeket a Városháza portáján és a Hiemer-háznál elhelyezett ládába kell bedobni hétfő estig. Az eredményhirdetést június 10-én, kedden 10 órakor tartják a Városház téren, a díjakat Cser-Palkovics András polgármester nyújtja át az első három helyezettnek.