2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Változó perspektívák

2011. október 07., 22:22 [fehervar.net] L. M.

Fehérvárra érkezett a "Változó perspektívák" című vándorkiállítás: az október 22-ig látható tárlat célja, hogy a megszokottól eltérő módon, más perspektívából mutassa be a Down-szindrómások értékeit.


A tárlatot eddig 11 országban mutatták be

A tárlatot Brájer Éva alpolgármester és Vámos Zsolt, az Alba Plaza igazgatója nyitotta meg az Alba Plaza Civil korzóján. A nemzetközi Down-szindróma kiállítást az Angyalszív Alapítvány hozta el Londonból előbb Debrecenbe, majd Székesfehérvárra. A kiállítás képanyaga 2004-ben készült, a tárlatot 2005-ben indította el nemzetközi útjára 15 angol fotós, akiknek személyes kötődésük van Down-szindrómásokhoz. A kiállítás ennek a személyes kapcsolatnak a tükrén át mutatja be a különböző korú Down-szindrómás gyermekek, fiatalok életét.

A tárlattal az ép társadalom figyelmét is szeretnék felhívni azokra az emberekre, akik mások, de ugyanolyan értékes emberek, mint mi: iskolába járnak, dolgozni, házasodni, szórakozni szeretnének. Nekik is vannak hobbijaik, barátaik és a társadalom aktív tagjai szeretnének lenni, éppen ezért nem eldugni kellene őket a világ elől, hanem kézenfogva bevezetni őket a társadalomba. Jó példát szolgáltattak erre a fehérváriak a tárlatnyitón, amelyre külön műsorral készült a Firm Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon és az Ezredéves Képességfejlesztő Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola: szavaltak, énekeltek, és táncos produkciót is bemutattak.


A tárlatot Brájer Éva nyitotta meg

Brájer Éva a kiállítást megnyitva azt a kérdést is feltette, hogy vajon az egészséges emberek tökéletesek-e, és arról is beszélt, hogy a sérült embereknek is lehet olyan élete, amelyben kiteljesedhetnek, és ebben nekünk kell segítséget nyújtani - a művészet például lehet ilyen közös nyelv velük.

Magyarországon mintegy 11 ezer Down-szindrómás ember él, és évente több mint 100 kisbaba születik ilyen rendellenességgel, ezért is fontos, hogy megismerjük az életüket. A Plazában és az épület előtti téren látható kiállítás létrejöttét az Alba Plazán kívül a Civil Szervezetek Regionális Szövetsége és a Vörösmarty Színház is segítette.