2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Új magyarhangok

2012. augusztus 20., 12:16 [fehervar.net] czf, L. M.

Irodalmi képtárfesztivált rendeznek augusztus 25-én, szombaton 20 órától az Új Magyar Képtárban és a Museum Café udvarán. A szervezők célja az ország egyik legjelentősebb kortárs gyűjteményének újraértelmezése, újrafelfedezése.

A József Attila Kör, a Szépírók Társasága és a Museum Café közös szervezésében irodalmi programsorozatot indul a képtár anyagához kapcsolódóan. Ennek keretén belül arra kérik mai fiatal, illetve már ismert, befutott szerzőket, hogy gondolják újra a gyűjteményben található egyes darabokat, írjanak hozzá új szöveget, vagy illesszék hozzá egy-egy már elkészült munkájukat.

A programsorozat első eseménye a szombati Képtárfesztivál. Ennek keretében minden szerző kap egy-egy helyiséget a képtárban, ahol ő a házigazda. Látogatók érkeznek hozzá, megmutatja nekik az otthonát, felolvas. Zenét, szöveget, képet, kelléket minden szerző maga választ.

Házigazdák:
Babiczky Tibor
Krusovszky Dénes
Podmaniczky Szilárd
Czinki FerencTárlatvezetők:
Barbély Gábor (Teleszterion Színházi Műhely), Horváth Gergely (Prospero Színkör) színészek

Fotóvetítés:
Oláh Gergely Máté (az udvaron)

Vizuál:
Arany Gold Zoltán (az udvaron)

Zene:
Dr. Sax

A szereplőkről:


Babiczky Tibor
(Fotó: Babiczky-Pfliegel Dóra)

Babiczky Tibor (1980)

Költő, Budapesten él. Az Élet és Irodalom, a Heti Válasz és a Népszabadság külsős munkatársa. 2005-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-angol szakán. 2007-től 2009-ig a Magyar Narancs könyvkritika rovatába írt. Publikációi jelentek meg többek között a Holmiban, az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, a Beszélőben és a Mozgó Világban.
Versei megjelentek angolul, csehül, franciául, görögül, horvátul és lengyelül. Legutóbbi kötete: A jóemberek.

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=szerzo&id=183

 


Krusovszky Dénes
(Fotó: Bartha Máté)

Krusovszky Dénes (1982)

Költő, kritikus, szerkesztő, műfordító. Egyetemi tanulmányait 2000-ben kezdte meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar szakon, majd 2003-tól összehasonlító irodalomtudomány, 2004-től pedig esztétika szakon is a kar hallgatója volt. Alapító tagja volt 2005 és 2009 között a Telep Csoportnak. Az Ex Symposion című folyóirat és a József Attila Kör Világirodalmi Sorozatának szerkesztője. Korábbi kötetei: Az összes nevem (Széphalom Könyvműhely, 2006), Elromlani milyen (Kalligram, 2009), A felesleges part (Magvető, 2012).

http://krusovszky.wordpress.com

 


Podmaniczky Szilárd

Podmaniczky Szilárd (1963)

1982-83-ban a Budapesti Műszaki Egyetemre járt. Szegeden 1987-ben a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán matematika-fizika szakos diplomát szerzett. Balatonbogláron él. Írásai rendszeresen az Élet és Irodalomban, a Népszavában, és folyóiratokban jelennek meg. Fotózik és rajzol. Jelenleg is "űzött" sportja az úszás, kerékpározás és a gerinctorna. Szeret és tud főzni, tagja a "Csalitos" Természetjáró Egyesületnek. Gyerekkori álma a csillagászat, ma a kozmológia. Külföldön novellái jelentek meg angol, német, szlovák, szlovén, bolgár nyelven. Számos forgatókönyve, színdarabja vár a bemutatásra. Eddig négy filmben dolgozott íróként: a Bollók Csaba rendezte Észak, Észak; Miraq, és a Török Ferenc rendezte Szezon, és Dettre Gábor Tablójában. Az RS9 színház a 2008/2009-es évadban játssza a Beckettre várva című darabját. Legutóbbi kötete: Szép Magyar Szótár (2009).

www.podmaniczky.com

 

Czinki Ferenc (1982)

Író, kritikus, a KafkaBeat Kocsmaszínház programszervezője és rendezője, Székesfehérváron él. 2006 és 2010 között az Árgus folyóirat szerkesztője. Kritikái, tárcái a Magyar Narancsban, az Élet és Irodalomban, a Kalligramban, a Spanyolnáthán és a Fejér Megyei Hírlapban jelennek meg.

http://varosilevelek.blog.hu

 

Oláh Gergely Máté (1983)

Fotós, utcafotós, jelenleg Budapesten él. Legutóbbi egyéni kiállítása a budapesti Nemzeti Táncszínházban volt.

www.olahgergelymate.hu

 

Barbély Gábor (1976)

Színész, fehérvári lakos. A Teleszterion Színházi Műhely tagja, színpadi szerepei mellett filozófiát és zsonglőrködést tanult.

http://teleszterionm.blogspot.hu

 

Horváth Gergely (1982)

Színész, Kőszárhegyen él. A székesfehérvári Prospero Színkör tagja. Legutóbbi szerepei: Egy lemur vallomásai (önálló est, 2011), Tükörképek (2012).

www.prosperoszinkor.hu

 

Arany Gold Zoltán (1972)

Filmes, fotós, plakátkészítő, fényfestő, tetováló.

http://www.fehervarart.hu/dsp_tag?id=48

 

Dr. Sax

KafkaBeat selector.

www.kafkabeat.hu

 

Új magyarhangok - a háttér

Irodalmi képtárfesztivál és programsorozat, 2012-2013.

"A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik" - írja a múzeum honlapja, de ez a jelentőség ma már korántsem az ismertségben mutatkozik meg. A múzeum kortárs gyűjteménye, aminek egy része az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthető meg, egy sokkal nagyobb része pedig a raktárban található, sok esetben még a helyi emberek előtt is ismeretlen, országos hírverése pedig minimális, vagy leginkább nincsen. A szűkös anyagi helyzetben erre jut végül a legkevesebb forrás. Pedig a hatvanas évektől gyarapodó anyag valóban kivételes, és a története is az. A "Kedves Mester..." megszólítású gyűjteményalapozó levelek meghozták az eredményt, és számos nagyszerű mű került így, adományként a gyűjteménybe. A gyűjtés, a vásárlás azóta is folyik.

A listán, mások mellett, olyan nevekkel találkozhatunk, mint El Kazovszkij, Roskó Gábor, Fehér László, Hejettes Szomlyazók, Keserü Ilona, Hencze Tamás, Wahorn András, Kőnig Frigyes, Hajas Tibor, Erdély Miklós, Hegedűs 2 László, vagy mint István Kántor Monty Cantsin Amen!, akinek Magyarországon készült korábbi művei a raktárban vannak.

A jelen állapot azonban nem olyan, mint évtizedekkel ezelőtt volt. A képtárban jelenleg teremőrt sem tudnak foglalkoztatni, külön kérésre látogatható csak a gyűjtemény.

A Képtár mellett működő Museum Café - Múzeumi Látogatóközponttal közösen ezért irodalmi programsorozatot indul a képtár anyagához kapcsolódóan, aminek keretein belül arra kértek mai fiatal, illetve már ismert, befutott szerzőket, hogy gondolják újra a gyűjteményben található egyes darabokat, írjanak hozzá új szöveget, vagy illesszék hozzá egy-egy már elkészült munkájukat.

Így jön majd létre a kortárs gyűjtemény újraértelmezése, újrafelfedezése és újraszinkronizálása: az Új magyarhangok.

A programok megvalósításában egyelőre a Szépírók Társasága, a József Attila Kör és a Museum Café van az ötletgazdák segítségére, mellettük pedig olyan helyi, vagy Székesfehérvárhoz kötődő művészek, alkotók, akik vállalni tudják egy-egy feladat megvalósítását.

A programsorozatba bevonják azokat a szerzőket, akik korábban már szerepeltek a szervezők rendezvényein, köztük Babiczky Tibort, Krusovszky Dénest, Kemény Lilit, Garaczi Lászlót, Peer Krisztiánt és helyi szerzőket.

A további, tervezett meghívottak között szerepel: Nemes Z. Márió, Grecsó Krisztián, Simon Márton, Nagy Koppány Zsolt, Lanczkor Gábor, Tóth Kinga. A sorozatot két félév alatt tervezik lebonyolítani, ezalatt még változni, bővülni fog ez a névsor. Az éved lezárása után alacsony példányszámú művészkönyvben tervezik kiadni az egyes szövegeket.