2021. szeptember 22., szerda
Mária

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Tóvárosi farsangi bál

2013. február 05., 10:54 [fehervar.net] Sipos Bernadett

A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is rendez farsangi bált a Tóvárosi Általános Iskola a szülők és pedagógusok részére. A január 15-i eseményen vendégművészek és az iskola tanárai lépnek fel, a sztárvendég Vastag Csaba, a 2010-es X-faktor győztese és testvére, Vastag Tamás lesz. A mulatságra 18 órától várják a farsangolni vágyókat.

A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amit hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A farsang hazája Olaszország, különösen a velencei karnevál vált ismertté, amely a leghíresebb népünnepek közé tartozik a világon.

A magyar hagyományok szerint a farsang a párválasztás időszaka volt, és egyben fontos "esküvői szezon", mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legényeknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték a bokrétát. A báli szezon és táncmulatság lényege akkortájt az eljegyzés volt.

Manapság ezen időszak a maszkabál és a felhőtlen szórakozás jegyében telik, emellett a gasztronómiai finomságok is főszerephez jutnak ebben az időszakban. Arról, hogy voltak-e kizárólag erre az ünnepre készített ételek, mit fogyasztottak ilyenkor az emberek, hiányosak az ismereteink. Az biztos, hogy sokat és sokfélét ettek, hiszen a sok-sok étel elfogyasztásától a következő év bőségét remélték. Az is biztos, hogy hosszú ideje a farsang elengedhetetlen étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Például a Szerémségben azért sütötték minden háznál, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt. Az eredeti szalagos farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk (csöröge), a cseh fánk mind-mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is.

A tóvárosi bál szervezői nemcsak a finomságokra, hanem a minőségi programkínáltra is ügyeltek: 19 órától ízletes vacsorával, zenés, táncos műsorokkal, valamint tombolával várják a vendégeket. Az est fénypontjaként pedig a hamarosan új évaddal jelentkező Szombat esti láz című tévéműsor "sztárvendég-táncosa", Vastag Csaba és testvére, Tamás énekel, akiért pedig az Eurovíziós Dalfesztivál versenyzőjeként is szurkolhatnak rajongói.