2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Vásári kavalkád a skanzenben

2012. június 17., 16:44 [fehervar.net] L. M., videó: G. I.

Kések, bicskák, bárdok, kardok minden mennyiségben: az ország minden részéről érkeztek mesterek a IX. Tűzzel-vassal Fesztiválra a Rác utcai skanzenbe.

Kalodába zárt fehérnépek, fegyveres lovagok, kovácsok, kikiáltók, táncosok és muzsikusok - volt itt minden, ami egy színes vásári forgataghoz szükséges. A fesztivál legfontosabb célja, hogy éltesse a népi kézművességet, a tárgyalkotó hagyományokat, felkarolja a kihalásra ítélt kés- és bicskakészítő mesterséget - mondta még a rendezvény előtt Pongrácz Zoltán, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alelnöke.

A célt valóra váltandó, egy napra ismét élettel telt meg a fehérvári skanzen, egész nap özönlöttek a látogatók, és nem csak Fehérvárról. A skanzen minden pontján történt valami: az utcán a késes standok álltak, a templomkertben kézműves kirakodóvásár, gyermekfoglalkozások zajlottak, a Kézművesek Házában többek között birkanyírás, borotvakiállítás és Kiss József borbélyműhelye várta a betérőket, Mesterségek Házában pedig iparművészeti zsűrizés folyt.

A fesztivál minden korosztály számára kínált látnivalót - a családok körében különösen nagy sikere volt a birkanyírásnak és a lópatkolásnak, hiszen ilyesmit városi gyerek másutt már nem nagyon láthat. Sőt, ha jobban meggondoljuk, már a falusi gyerekek is ritkán... Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a kovácsmesterek munkájába is: Diós Tibor és Kováts Károly jóvoltából többek között megismerkedhettek a patkó készítésével is.

Az eseményt idén is kulturális programok, lovagi bemutatók színesítették. Íj, számszeríj, kard, szablya, különféle lőszerszámok - az I. András Lovagrend vitézei bemutatták a nagyérdeműnek, mivel és miként aprították eleink az ellent. A színpadon főként zenés és táncos produkciók szórakoztatták a közönséget, sőt, Lovranits Júlia személyében mesemondó is akadt a fellépők között.

Mindennapjaikat fogalmazzák táncba a FolkmanuSHOWk, akik 2010 óta táncolnak együtt, de  már minden csapattag mögött évtizedes táncos múlt ál. Szórakoztató produkcióikban az autentikus néptánc elemei keverednek a showtánccal, az akrobatikus ügyességet igénylő legényesek a modern megoldásokkal.

A Táncol"KODÓ" Táncegyüttes a Tilinkó zenekar muzsikájára ropta táncait - az ifjú táncosoknak nem volt könnyű dolguk a tűző napon álló színpadon, de a hálás közönség vastapsa kárpótolta őket a 35 fokos hőségben való táncolásért. Maga a fesztivál is az ő tűzugrásukkal, Hahn-Kakas István koreográfiájával zárult a Rác templom kertjében. Szent Iván éjszakáján, a nyári napforduló tiszteletére világszerte máglyák lobbannak fel - a pogány korból származó szokás szerint a fiataloknak át kell ugorniuk a tűzön, ha egészségesek és termékenyek akarnak maradni. A bátorság tűzpróbája megerősíti kapcsolatukat, s a néphagyomány szerint örökké tartóvá edzi azt. Bár a nyári napforduló csak a jövő héten esedékes, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete hagyományosan az azt megelőző szombaton tartja a késesek, tőrösök, kovács- és fegyvermesterek fesztiválját.