2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A tűzzel játszanak

2011. június 15., 16:37 [fehervar.net] L. M.

Vasnyújtás és lópatkolás, birkanyírás és körmölés, borbélyműhely és borotvakiállítás - a megszokott programok mellett több újdonsággal is előrukkolnak a VIII. Tűzzel-vassal Fesztiválon, június 18-án, szombaton.


Tarcsa Balázs: Kovácstűz

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett patinás rendezvény helyszíne ezúttal is a Rác utcai skanzen lesz, ahol tíz orakor dördül el a fesztivált nyitó ágyúlövés. Pongrácz Zoltán, az egyesület elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei fesztivál kiemelt témája a borotva lesz: a Kézművesek Háza udvarán borbélyműhelyt rendeznek be, a házban pedig kiállítás nyílik Flaschner Kálmán késes-műköszörűs mester gyűjteményéből, és a borotvakészítés mesterfogásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők. A szokásos lópatkolás és vasnyújtás mellett újdonság lesz a birkakörmölés és birkanyírás, valamint az a színpadi késbemutató és szeletelőverseny, amelynek során a vállalkozó kedvűek késeket is nyerhetnek.

A rendezvény egész nap igényes kulturális rendezvényeket kínál a Rác utca minden szegletében: az ország késes, tőrös, kovács- és fegyverműves mestereinek kirakodóvására mellett kézműves játszóházak, biohinta, hagyományos szerb ételek kóstolója, valamint a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak kézműves vására várja a fehérváriakat.

Pongrácz Zoltán hangsúlyozta, hogy továbbra is szeretnék megőrizni a rendezvény szakmai jellegét, hiszen a fesztivál célja a késes és bicskakészítő mesterség továbbéltetése. A jó minőségű portékákat az iparosok minősíttethetik is: a Mesteségek Házában délelőtt a Népi Iparművészeti Tanács zsűrizi a késeket és bőrtokokat.

Kapcsolódó anyagok: