2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Tűzugrással zárult a fesztivál

2013. június 22., 21:30 [fehervar.net] L. M.

A jubileumi, X. Tűzzel-vassal Fesztivál a Táncol"KODÓ" Néptáncegyüttes műsorával zárult, amelynek végén a Szent Iván-napi tűzugrásba a közönség is bekapcsolódott: az együttes tagjai előbb csak táncba vitték a közönség fiatalabb és idősebb tagjait, majd a tűz fölött is sokan átugrottak.

A néphit szerint erősíti a párok szerelmét, ha együtt ugranak át a tűzön, más hiedelmek szerint a tűz a gonoszt és a betegségeket is elűzi, ennek érdekében illatos füveket is vetnek a tűzre.

Napközben az ország késes, tőrös, kovács és fegyverkovács mestereinek kirakodóvására mellett a Rác utcai skanzen minden szögletében programok zajlottak a mesejátéktól a lópatkolásig. A fesztivál legfontosabb célja, hogy éltesse a népi kézművességet, a tárgyalkotó hagyományokat, felkarolja a kihalásra ítélt kés- és bicskakészítő mesterséget. Az eseményre ismét eljöttek az ország legkiválóbb késesei, kovácsai, fegyverkovácsai és tőrösei, hogy népszerűsítsék mesterségeiket és a hagyományosan kézimunkával, kiváló nyersanyagokból készített minőségi, díszes magyar termékeiket.

Az idei rendezvény középpontjában az olló állt: az ollókészítés ugyanis a késes szakma egyik speciális ága. Nagy István kés- és ollókészítő előadásából megtudhattuk, milyen minőségű ollókat érdemes vásárolni, használni és javíttatni. Flaschner Kálmán a borotvakészítés titkaiba avatta be a vendégeket, emellett kiállítás is rendeztek a késes-köszörűs mester remekeiből és gyűjteményéből.

Idén a  szerb-ortodox templom kertjében, árnyékos helyen állíttották fel a színpadot, ahol a bemutatók mellett zenés-táncos előadások, az I. András Lovagrend bemutatója és egyéb programok is várták a vendégeket, és itt lépett fel a napot záró Táncol"KODÓ" Néptáncegyüttes is.