2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Az vagy, amit megeszel

2011. október 19., 14:20 [fehervar.net] L. M.

Az országban egyedülálló közétkeztetési modellprogramot indított Fehérvár önkormányzata: a program a gyerekek, szülők és pedagógusok táplálkozással és étkeztetéssel kapcsolatos szemléletformálásának érdekében jött létre.


A programot más városok figyelmébe is ajánlják

A Tutimenza fantázianévre keresztelt modellprogram részeként október 19-én a város önkormányzata elindította a tutimenza.hu honlapot. A  modellprogramról és honlapról tartott sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: nagyon fontosnak tartja azt, hogy az óvodákban, iskolákban ne a jövő betegeit neveljük. Mivel a gyermekkori és felnőttkori megbetegedések megelőzésében nagy szerepet játszik a korszerű és minőségi táplálkozás, a városvezetés fontosnak találta megvizsgálni gyermekek közintézményi étkeztetését.

A közétkeztetési modellprogram keretében az önkormányzat igyekszik érdemben tenni azért, hogy eloszlassa a táplálkozással kapcsolatos félreértéseket és hozzásegítse a gyermekeket az egészséges és szerethető ételekhez, étkezésekhez, hiszen sok gyerek nem ismeri az egészséges és ízletes ételeket, így nem is tudják választani azokat a mindennapi étkezéseik során.

A modellprogram egyik alapvető fontosságú célja, hogy jó minőségű, ellenőrzött alapanyagokat biztosítsanak az ételek elkészítéséhez. Ennek érdekében nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a beszállítói körbe minél több olyan Fejér megyei termelő kapcsolódjon be, akik a korszerű étkeztetéshez szükséges nyersanyaggal, félkész és kész termékkel látják el a konyhákat, és roppant lényeges az is, hogy az intézményi konyhák étlapjának összeállítását a Fejér Megyei Szent György Kórház dietetikusa felügyeli.

A programban a 2011/2012-es kísérleti tanévben két intézmény, a Felsővárosi Óvoda és a Kodály Zoltán Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vesz részt. Az intézmények vezetői, Bisztriczné Macz Éva és Kneifel Imre örömmel vállaltak úttörő szerepet a programban.


Kneifel Imre szerint nagy kihívás bevezetni
az egészséges táplálkozás gyakorlatát

A közétkeztetési modellprogram részeként tart előadássorozatot Zsolnay Gábor, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Oktatási Bizottságának elnöke. Az egészséges táplálkozásról és főzésről szóló előadásokon a programba bevont két intézmény pedagógusai és az odajáró gyermekek szülei vehetnek részt, és az előadásokon túl családi napot és kóstolót is szerveznek számukra.

Kneifel Imre intézményvezető az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy nagy kihívás a gyermekek és szüleik mindennapjaiba bevezetni az egészséges táplálkozás gyakorlatát. Ez nem is történhet meg egyik napról a másikra, csak fokozatosan vihető végbe, és akkor lesz eredményes, ha teljesen zárttá válik a rendszer, vagyis az iskolai büfé és az intézményben működő automaták is csak ilyen egészséges ételeket, italokat kínálnak. Arra is emlékeztetett, hogy komoly tömegek vannak, akik csak az iskolában étkeznek, ezért különösen fontos, mit nyújt az iskolai menza.


Bakonyi Csilla családja nagyon odafigyel arra,
mit visznek be a szervezetükbe

A korszerű és egészséges étkeztetés érdekében indított honlapon minden tanítási héten egy ismert közéleti szereplő, színész, sportoló,  egészségügyi szakember osztja meg a főzéssel kapcsolatos gondolatait, receptjeit az olvasókkal, akiknek lehetőségük van reagálni is az ott olvasottakra. Az első blogbejegyzés írója, Bakonyi Csilla színművész elmondta, hogy  megtiszteltetésnek tartja, hogy elsőként szólhatott a diákokhoz, szüleikhez és tanáraikhoz.

– A város arcaként szívesen vállaltam el ezt a feladatot: az én gyerekeim is menzafogyasztók, és tapasztalatom szerint kevés az egészséges, korszerű étel az óvodákban – mondta Bakonyi Csilla. – Családunkban nagyon odafigyelünk arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, és sokat is költünk rá. Az üzletekben sem könnyű megtalálni azokat a termékeket, amelyek úgy egészségesek, hogy közben ízletesek is. Otthon a gyerekekkel közösen is készítünk dolgokat, például a kenyérsütés keretében ők formáznak maguknak különféle péksüteményeket.

Látogassa meg Ön is a tutimenza.hu honlapot: