2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Magyaros ízek fesztiválja

2012. március 16., 20:07 [fehervar.net] L. M.

Csaknem ötven gazda kínálja portékáját a Toros és Pálinkafesztiválon, amelyet először rendeznek meg Fehérváron. Március 15-18. között a Zichy ligetben a termelők kóstolókat is tartanak és vetélkedőket is rendeznek.

Bármerre nézünk, füstölt sonkák és kolbászok lógnak a standokon, a pultokon hegyekben állnak a szalonnák, a sajtok, a pálinkásüvegek, frissen sült pecsenye, hurka és kolbász illata száll: hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az első Toros és Pálinkafesztivált március 15-18. között Fehérváron. A rendezvény célja, hogy komplex gasztrokulturális élmény keretében közelebb hozza a városlakókhoz a vidéki Magyarország hagyományos ízeit és a disznótorok atmoszféráját.

Kovács Antal főszervező a rendezvényről tartott előzetes sajtótájékoztatón elmondta: az ország minden részéről érkeznek a kiállító gazdák, a házias hús- és füstöltárut előállító őstermelők, kistermelők, élelmiszeripari kisvállalkozások, a hagyományos disznótoros ételeket kínáló vendéglátósok, illetve a tradicionális pálinkakülönlegességek gyártói és forgalmazói. A gasztronómiai kínálatot jóféle magyar borok is színesítik.

A nyitónapon, március 15-én rendezték a "Torkoskodó csütörtököt", ekkor a vendéglátósok 50 százalékos kedvezménnyel árusították a pecsenyés tálakat. Március 16-a volt "A disznóságok és a pálinkakülönlegességek napja", 17-én, szombaton pedig a "Böllér-napot" tartanak, benne a böllér­csapatok versenyével: ezen a nevező fehérvári vállalkozások, szervezetek, baráti társaságok versenyeztetik a helyszínen készített toros tálaikat. Március 18. a "Családok Napja" lesz, ekkor főként gyermekeknek szóló színpadi produkciókkal szórakoztatják a közönséget. Esténként 18 órától koncertek színesítik a gasztronómiai programsorozatot: fellép a Maszkura és a Tücsökraj, Roy és Ádám, valamint McHawer és a Tekknő.