2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

„Repül a nehéz kő...”

2012. július 11., 15:13 [fehervar.net] Sipos Bernadett, fotó: ExperiDance

Ki tudja, hol áll meg? Augusztus 11-12-én Székesfehérváron: a Városház téri nagyszínpad ad otthont a Toldi egyetlen idei szabadtéri bemutatójának, amely mindkét alkalommal este fél 9-től várja a színházkedvelőket, jegyek elővételben máris válthatók a Tourinformnál.

A musical költemény zenei világát Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója álmodta meg, a rendező Meskó Zsolt, a táncról pedig Román Sándor világhírű táncegyüttese, az Experidance gondoskodik.

A márciusban debütált, szabadtéren most először látható nagyszabású előadás részleteit sajtótájékoztató keretében ismertette Cser-Palkovics András polgármester, F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Román Sándor koreográfus, Vona Tibor ügyvezető igazgató és Korom Norbert, a mű producere.

- Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy városunk gyönyörű főtere zenés, színházi produkcióknak ad otthont nyaranta. Ezt nemcsak a fehérvári polgárok fogadják szívesen, hanem egyre nagyobb az érdeklődés az ide érkező vendégek részéről is. A Toldi produkció megtiszteltetés a városnak, örülök, hogy ilyen színvonalú eseménnyel hangolódhatunk rá a Király Napokra! - mondta Cser-Palkovics András.

A szervezők, valamint a produkció alkotói kiemelték, hogy Székesfehérvár történelmi múltú belvárosa méltó helyszíne lesz a szuperprodukciónak, hiszen itt koronázták meg és temették el I. Nagy Lajos királyt, akinek korabeli életét Arany János a Toldi-trilógiában megjeleníti. A város a program promócióját nemcsak a helyi szállodákkal, környékbeli településekkel, hanem a Balaton környéki üdülő vendégekkel is szeretné megismertetni.

- Az előadást látványos fénytechnika kíséri majd, ezért a kezdés időpontjának sötétedésre kell esnie. Az esti fél 9-es kezdés ugyanakkor azzal jár, hogy a befejezés fél 11 körül várható. Emiatt kérjük a belváros lakóinak megértését! - mondta el F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Toldi története mindenki számára ismert, de a mű adaptációja ezúttal különleges és egyedi, mivel a prózai zenés rész újfajta látványvilággal egészül ki. Az ExperiDance tánckara és Szarka Gyula zenéje csodálatos fúziója a modern kori színházi világnak és a történelmi hagyományokra épülő irodalomnak. "Új hősöket kell teremtenünk, mert a kultúra piaca megváltozott. Számunkra a mű elsődleges kérdése, hogy mi az, amit mi át tudunk adni a ma generációjának - ez példaértékű küldetés" - hangsúlyozta Vona Tibor, az ExperiDance ügyvezető igazgatója. "Világhatalom vagyunk néptánc tekintetében. Nekünk, mint a világ 10 legjobb tánckara közül az egyiknek, kiemelt feladatunk, hogy megőrizzük a magyar néptáncot a jövőnek. Küldetésünknek tekintjük, hogy az örökséget, amit kaptunk, továbbadjuk" - tette hozzá Román Sándor koreográfus.

A produkcióban a táncosok mellett ismert musicalszínészek is színpadra lépnek, akiket fővárosi előadásokból is jól ismerhet a közönség. A színpadi látványt a Zoób Kati tervezte jelmezek teszik teljessé.

A Toldi bemutatója Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg. A produkció létrehozásában nincs önkormányzati forrás: a városi önkormányzat kifejezetten a fehérvári bemutatóhoz biztosít anyagi támogatást. A város hozzájárulása elsősorban arra irányul, hogy a jegyárakat a még megfizethető kategóriában lehessen tartani. A Városház téren felállított nagyszínpad előtt nyolcszázan férnek el, így a két előadás alkalmával 1600 nézőnek nyílik lehetősége a különleges produkció megtekintésére. A szervezési feladatokat a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, az augusztusi előadásokra jegyek a Hiemer-házban működő Tourinform Irodában válthatók.