2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Otthonra lelt a Terembura

2012. június 09., 21:38 [fehervar.net] L. M.

Hangszerkerttel, vizuális játékokkal, galaktikus nyomdázással, fénybefőtt készítésével és más kreatív programokkal nyílt meg a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület kisháza a Rác utca 15. szám alatt.


Készülnek a "nyomott" textilek

A mai változékony időjárás többször megtréfálta a jelenlévőket, és néha rövid időre be kellett költözniük a házba, de végül a programok többségét az eredetileg tervezett helyszínen, a ház kertjének árnyas fái alatt tarthatták meg. Ott ütött tábort Soós Arnold és Franczia Dániel is, akik egzotikus ütőhangszerek egész sorát vonultatták fel egyedi hangulatú koncertükön, amit hangszersimogató követett: a gyerekek kézbe vehették és ki is próbálhatták a ritkán látott, hallott hangszereket.

Szintén a kertben próbálhatták ki az érdeklődők Arany Gold Zoltán vizuális játékait, amelyeket a 2008-as Kortárs Művészeti Fesztiválon "Szemtekerészeti nézentyűk" összefoglaló néven ismerhetett meg a közönség. A leglátványosabbat, a robotpincért délután újra kezelésbe vette alkotója, és új színekbe öltöztette, felújítva az évek során megkopott festést. A robot egyébként két zoetrópot, a mozi ősét tartja karjain - ez egy olyan berendezés, ami a mozgás illúzióját kelti: ha megforgatjuk a hengert, az oldalába vágott réseken át nézve megelevenednek a henger belsejébe helyezett fázisrajzok.


Egzotikus hangszerekkel
ismerkedhettek a jelenlévők

Simon Ági és Varga Gábor Farkas a galaktikus nyomdázás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. Textilfestékkel, sablonok segítségével pólókra, párnákra, vászontáskára vitték fel a csillagászati, űrutazásos és más galaktikus motívumokat. Egy másik asztalon közben fénybefőttek készültek - ezek tulajdonképpen hangulatos világítótestek, befőttesüvegekből. A gyerekek belekóstolhattak azokba a foglalkozásokba is, amelyeket bővebben akkor ismerhetnek meg, ha jelentkeznek a Terembura nyári táboraiba.

A 2006-ban alakult Terembura eddig saját otthon nélkül, különféle helyszíneken, főként a város múzeumaiban tartott családi napokat, az aktuális kiállításokhoz, múzeumi eseményekhez kapcsolódó játékos és kreatív foglalkozásokat, amelyek segítségével a gyerekek szinte észrevétlenül ismerkedhettek meg a művészetekkel. Most azonban úgy gondolták, ideje szert tenni saját otthonra, ahol folyamatosan tarthatnak foglalkozásokat, és nem utolsó sorban táboraik állandó helyszíne lehet - kis zöldövezet a város szívében, egy nagy lakótelep tövében.


A egyesület tagjai saját maguk
csinosították az épületet

- A ház bérleti díját nem könnyű előteremtenünk - mondja Rosta Helga, az egyesület alelmöke. - Foglalkozásainkat továbbra is jelképes áron szervezzük, de lesz bevételünk a nyári táborokból, és persze folyamatosan pályázunk is. Új "szolgáltatásként" kínáljuk foglalkozásainkat a városban működő vállalatoknak, családi napokra és hasonló vállalati rendezvényekre.

A házban is Rosta Helga vezetett körbe: mint mondta, hetek óta dolgoznak rajta, kitakarították, kifestették, saját bútoraikkal, eszközeikkel rendezték be, a "tisztaszobába" maguk készítettek csillárt - ez a szoba lesz a kreatív foglalkozások, a rajzolás, festés helyszíne. A hátsó szoba a "csendes-ülős" foglalkozások, a mesélések, vetítések helyszíne lesz: a kövezetre hamarosan szőnyeg, babzsákok és ülőpárnák kerülnek.

A mostani bemutatkozó, ingyenes nyílt napot augusztus végén megismétlik, addig pedig folyamatosan zajlanak a nyári táborok, a következő menetrend szerint:

2012. június 18-22.

Papírforma tábor - avagy hogyan készül a saját könyv?


A csillárt is maguk készítették

Mondd csak, gyakran mondják rád, hogy „fantáziavilágban” élsz? Vannak kitalált, fura kis figurák az életedben, akikről csak te tudsz? Van úgy, hogy hihetetlen történetek epizódjai kúsznak képzeletedbe, miközben a mateklecke fölött görnyedsz? Több kilónyi megkezdett, ám soha be nem fejezett történet lapjait rejtegeted a fiókjaidban, amivel akár az iskolai papírgyűjtési versenyt is megnyerhetnéd? Vagy egyszerűen csak szeretsz a mesék és a képzelet világában időzni, egy kicsit fantáziálni arról, milyen is lehetne a te kitalált világod? Ha legalább négy igen válaszod van, akkor itt a helyed. Egy szakértő grafikus és mindent megoldó társa segítségével bekukkantunk a könyvkészítés és grafikai tervezés titkaiba, különféle nyomdai technikák segítségével készítjük el a te mesekönyvedet és még sok különleges papíralapú alkotást.

 

2012. június 25-29.

Galaktikus tábor - bolygóközi kirándulások

Képzeletbeli, bolygóközi kirándulásokat teszünk csak a fantáziánkban létező, messzi-messzi galaxisokba. Űrhajónk segítségével, melyet saját kezünkkel építünk meg, fantasztikus, sosem létezett helyeket fedezünk fel, űrlényekkel kötünk barátságot, és ha kedvünk tartja, vendégségbe ugrunk át hozzájuk távoli bolygóikra. Vagy éppen mi látjuk vendégül őket, itt nálunk, a Kék Bolygón. Izgalmas kreatív táborunkat azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik könnyűszerrel el tudnak rugaszkodni a föld felszínéről és nem probléma számukra a gravitáció hiánya sem! Űrkalandorok kíméljenek!

 

2012. július 2-6.

Időszelidítő tábor - Momo és az időtolvajok

Van, aki még nem hallott Momoról, a kislányról, aki nyomába ered a Szürke uraknak? Azokra a Szürke urakra gondolok, akik ravasz módon ellopták az emberektől az idejüket, s akiknek emiatt nem maradt elegendő a családjaikra, barátaikra és egyre kevesebbet vettek észre a világ szépségéből, a hétköznapi kis csodákból is. Ha nem is hallottál Momóról, talán ismerős lehet a fenti történet, a mindig rohanó felnőttekről, az egyre ritkábban látott barátokról és az elfelejtett, sutba dobott álmokról. Tarts velünk, és Momóval, hogy megtudd, hogy győzte le az időrablókat és hogyan adta vissza az embereknek az ellopott idejét ez a bátor kislány. Michael Ende Momo című, nagyszerű regénye adja táborunk alapvető témáját, ahol az emberi kapcsolatok, az idő és a hasznos időtöltés fogalmát járjuk körbe kreatív foglalkozások és a drámajáték segítéségével.

 

2012. július 9-13.

Kóbor tábor - utazások térben és időben


Arany Gold Zoltán felújította a robot színeit

Képzeljük csak el, hogy van egy időgépünk. Merthogy van is, hiszen mi magunk találjuk fel és építjük meg komoly, közös gondolkodás útján és együtt alkotással. Ezzel a jól működő időgéppel aztán ide-oda ugrálhatunk térben és időben - így számunkra egyáltalán nem akadály, ha tegnap még az őskorban, egy mamutvadászaton vettünk részt, holnap pedig egy lovagi tornára vagyunk hivatalosak. Kóborlásainkat különböző korszakokban természetesen mind megörökítjük az utókor számára - hol használati tárgyakat alkotunk, hol műtárgyakat, máskor pedig freskót festünk egy "reneszánsz mester műhelyében". Ahogy kedvünk tartja, ahová éppen az időgépünk visz bennünket.

 

2012. július 16-20.

Hasznos tábor - a látszólag haszontalan dolgokból hasznos lesz

A Hasznos-tábor tematikája közvetlen környezetünk és a háztartásokban fellelhető hulladékok, felhalmozódott ám nem használt tárgyak „életét” veszi górcső alá. Megismerkedünk a környezettudatos szemléletmóddal, megtanuljuk, hogyan tehetünk még többet környezetünk védelméért, hogyan óvhatjuk meg a természetet, és azt is, mit tehetünk azért, hogy harmóniában növény és állatvilágunkkal. Kreatív foglalkozásainkon a „haszontalan tárgyakból” hasznos tárgyakat készítünk és megtanuljuk, mihez kezdhetünk azokkal a nem használt tárgyakkal otthonunkban, amelyek első látásra feleslegesnek tűnnek, ám számtalan felhasználási lehetőséget rejtenek. Kirándulást teszünk a Sóstói-tanösvényre és a közeli Pentelei-erdőbe is.

  

2012. július 23-27.

Színjátszótér - játékos drámatábor


Az udvaron akár focizni is lehet,
főleg foci Eb idején :-)

Megfigyelted már, hogy mennyi mindenre képes a tested? Láttad már a karjaidat hullámozni, a lábadat dühösen toppantani, a szádat pedig ordítani? Szoktál játszani szomorút, ha éppen vidám is vagy, játszottál-e már mást, mint aki te vagy? Belebújnál más ember bőrébe? Mennyi szerep és mennyi szereplő! Mennyi meg nem írt történet! A körülöttünk keringő történetek közül egyet most gyorsan nyakon is csípünk és darabokra szedjük, újraírjuk. Szerepeket osztunk, és szerepeket játszunk el, díszletet építünk és jelmezt készítünk. Aztán pedig, sok-sok jókedvű munka után bemutatót rendezünk és színpadra állunk. Hogy megmutassuk, mit tudunk, min dolgoztunk egy teljes hétig.

 

2012. július 30-augusztus 3.

Öt földrész népei - öt nap alatt a Föld körül

Az Öt földrész népei tábor az emberek sokféleségéről, szokásairól, hagyományairól, művészetéről szól. Minden nap egy kiválasztott népcsoport részletes bemutatása történik mesével, zenével, diavetítéssel, melyet hangszerbemutatóval teszünk teljessé. Európa népei közül idén a lengyelekkel ismerkedünk meg, Ázsiában a tibetiek életét figyeljük, ismerjük meg. Amerikában időzve a kecsua indiánok életébe pillantunk bele. Afrikában a sivatagban élő beduinok életével és lakóhelyével ismerkedünk meg. Ezután megismerkedünk a csendes-óceáni szigetvilág különös és izgalmas lakóival is. A hét folyamán készítünk egy hatalmas földgömböt is, hogy követni tudjuk "vándorlásunkat" a világban.


 

2012. augusztus 6-10.

Sosem volt mesék  - A Végtelen történet

Michael Ende Végtelen történet című meséje azok közé az örök klasszikusok közé tartozik, melynek története szinte kifogyhatatlan kreatív erővel lát el bennünket. Ebben a mesében számtalan, meg nem írt történet lapul, melyeket a tábor alkalmával továbbgondolunk, és gyerekek segítségével új történeteket írunk belőle. A meseírás drámajátékok és zenés-mozgásos feladatokon keresztül történik. Az új mesékhez mesealakokat, helyszíneket, díszleteket készítünk közösen és el is játsszuk ezeket. A mesékből készülhet színdarab, képregény, hangjáték, zenemű vagy akár képzőművészeti alkotás is.

 

A táborok ára 13.000 Ft, testvérkedvezménnyel 12.000 Ft. A táborok díja tartalmazza a napi háromszori étkezést (tízórai, ebéd, uzsonna) és a foglalkozások kreatív alapanyagainak költségét is.
(Igény szerint fogadnak gyerekeket egy-egy napra, töredék hétre is, előzetes egyeztetés alapján.)
További információ: 06-70/432-5800 (Baranyai Nóra, egyesületi elnök)