2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Direktorra várva

2011. július 25., 19:30 [fehervar.net] L. M.

Lejárt a határidő: július 22-ig nyújthatták be pályázataikat mindazok, akik szeretnék megszerezni a Vörösmarty Színház igazgatói székét. A nyertesnek nem lesz könnyű dolga: az önkormányzat elvárja, hogy az új direktor visszaszerezze az elmúlt években elveszített nézőket.

A város közgyűlése április 20-i rendkívüli ülésén április 27-i hatállyal vonta vissza Vasvári Csaba igazgatói megbízását, okként azt megjelölve, hogy a fenntartó önkormányzat bizalma megingott a Vörösmarty Színház vezetésében. A döntést követően hetekig nem történt semmi, a színház vezető nélkül maradt egészen május 12-ig, amikor a közgyűlés újabb rendkívüli ülésén a képviselők – a teátrum szervezeti és működési szabályzatát módosítva – igazgatóhelyettesi posztot hoztak létre, amelyet az új igazgató megválasztásáig Quintus Konrád tölt be. Az igazgatói pályázat kiírását sem kapkodták el a városatyák: csak a június 16-i (szokás szerint rendkívüli) közgyűlésen tették meg.

A pályázatok benyújtásának határideje július 22. volt, így napokon belül napvilágot láthat a pályázók névsora (bár értesüléseink szerint a városházi illetékesek jelenleg nyaralnak, így nem tudni, mikor lesz borítékbontás). Ezt követően a pályázatokat szakmai bizottság véleményezi, amelynek tagjai: az Előadó-művészeti Tanács szakmai kollégiumának négy képviselője, a miniszter egy képviselője, az intézmény közalkalmazotti tanácsának egy képviselője, a reprezentatív szakszervezet egy képviselője és a munkáltatói jogkör gyakorlójának két képviselője. Az igazgató kinevezéséről a szakmai bizottság véleményezését követő 15 napon belül, de legkésőbb az e napot követő első testületi ülésén dönt az önkormányzat közgyűlése.

A korábbi pályázatokhoz képest új elemek is megjelentek a kiírásban, például az igazgatói feladatai közé sorolják a Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és az Önkormányzati Kommunikációs Központtal történő szoros együttműködést, illetve az aktív szerepvállalást a 2013-as Emlékév megrendezésében.

A pályázóktól többek között új, racionális szervezeti felépítést várnak el, a műsorstruktúrában pedig a gyermekdarabokat, a zenés színpadi műveket, a kísérletező és az interaktív, beavató színházi előadásokat kérik számon. A kiírás szerint javítani kell a színház marketing- és kommunikációs tevékenységét, növelni kell a nagyszínház, a Pelikán Terem, a Stúdiószínpad és a kávézó kihasználtságát, a bérletkonstrukciók tekintetében pedig az életkori sajátosságokat is jobban figyelembe kell venni – és az előző pályázatokhoz hasonlóan most is várják az Alba Regia Szimfonikus Zenekar működtetésére vonatkozó szakmai elképzeléseket.