2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

50 éve épült újjá a színház

2012. november 05., 00:15 [fehervar.net] Lőrincz Miklós, archív fotók: Vörösmarty Színház

50 éve épült újjá a színház

2012. november 05., 00:15 [fehervar.net] Lőrincz Miklós, archív fotók: Vörösmarty Színház
 

Kiállítással és pódiumbeszélgetéssel emlékeznek a Vörösmarty Színház 1962-es megnyitására november 7-én 16 órától a teátrum előcsarnokában és kávézójában.


Társadalmi összefogásban
épült újjá a teátrum

Az 1874-ben felavatott, 1913 óta Vörösmarty nevét viselő színház 1944 karácsonyán leégett, romjai másfél évtizedig emlékeztettek a háború pusztítására. Széleskörű társadalmi összefogás keretében a város lakossága 1959-62 között újjáépítette a színházat, amely 1962. november 7-én díszelőadással nyitotta meg ismét a kapuit: a budapesti Nemzeti Színház mutatta be Vörösmarty Csongor és Tündéjét, Marton Endre rendezésében.

Az akkori bemutató két főszereplője, Törőcsik Mari és Bitskey Tibor lesz Szikora János színházigazgató vendége azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet november 7-én 16.30 órától rendeznek a teátrumban. Előtte, 16 órakor Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke nyitja meg azt a kiállítást, amelyet az ötven évvel ezelőtti újjáépítés és megnyitás dokumentumaiból rendeznek. Rajzok, fényképek és egyéb kordokumentumok segítségével mutatják be az újjáépítést és az 1962-es állapotokat. Látható lesz többek között M. Tóth István grafikai sorozata a romos színházról és a Városi Levéltár is több emléket bocsát a szervezők rendelkezésére.


A régi előcsarnokban márványtábla
emlékeztetett a felújításra

A jubileumi programokról október 19-én sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Csutiné Schleer Erzsébet, a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület alelnöke, a Fejér Megyei Építészek Kamarájának képviselője, valamint Matuz János, a Vörösmarty Színház kreatív igazgatója.

Bár jelen sorok írója, aki 12 éven át volt a Vörösmarty Színház honlapjának szerkesztője, összefoglalta a színház történetét, és az ma is olvasható a teátrum honlapján, a színház munkatársainak figyelmét mégis elkerülte a jeles, kerek évforduló. A teátrum előző honlapján a történeti leírás mellett még szerepelt annak a márványtáblának a fotója is, amely az előcsarnokban emlékeztetett az 1962-es felújításra és megnyitóra... Most Csutiné Schleer Erzsébet hívta fel a színház vezetőségének figyelmét az évfordulóra: a Fejér Megyei Mérnöki Kamara 15 éves fennállására kiadott kiadvány összeállításakor felfigyelt két fehérvári építész, Klemens Antal és Spránitz Tibor nevére, akiknek tervei alapján született újjá a Vörösmarty Színház.


Bitskey Tibor és Töröcsik Mari

- A háború után 17 évvel újjáépült ez a hatalmas, köztiszteletben álló objektum. Ez jelképesen és gyakorlatilag is a háborús helyreállítások lezárását jelentette városunkban - mondta Csutiné Schleer Erzsébet. - A Vörösmarty Színház újjáépítése nagyon nagy összefogás eredménye, ami a fehérvári lakosságnak köszönhető - aki részese volt, biztosan még ma is szívesen emlékszik erre. Azokat szeretnénk meghívni az ünnepi programokra, akik tanúi voltak ezeknek az időknek, sőt esetleg még relikviákkal is rendelkeznek. A helyszín természetesen a színház, amely akkor is, és majd fél évszázadon keresztül azóta is Székesfehérvár kulturális központja.

Ahogy egykor az újjáépítés, úgy most a jubileumi program köré is széleskörű összefogás szerveződött. Nemcsak a Vörösmarty Színház intézménye, hanem fenntartóként a város önkormányzata is bekapcsolódott ebbe.

- Még élnek azok az emberek, akik egykor téglajegy vásárlásával, saját kétkezi munkájukkal, vagy bármilyen egyéb módon segítették a Vörösmarty Színház újjáépítését, és számítunk is aktív közreműködésükre az ünnepi programokon - mondta Brájer Éva alpolgármester. - Én magam az egyik legszebb fehérvári példának tartom ezt a történetet. Az ilyen történelmi időkben mutatkozik meg igazán egy közösség ereje. Büszke vagyok az akkori fehérváriakra, akik közül - remélem - sokakkal találkozunk a november 7-i jubileumi rendezvényen.


Az 1962-ben megnyílt teátrum

- Mindig öröm, ha a színházépítés kifejezést a szó szoros értelmében érthetjük. Ha pedig a közönség, jelen esetben a székesfehérvári publikum az, aki színházát újjáépíti – hatalmas ajándék - vélekedett Matuz János, a Vörösmarty Színház kreatív igazgatója. - 50 évvel ezelőtt, példaértékű társadalmi összefogás eredményeként a nézők adtak teret a színháznak, hogy ismét létezhessen. Az évfordulón tárgyakkal és beszélgetéssel emlékezünk erre a nem mindennapi eseményre. A mozgalmas színházi hétköznapokban pedig azért dolgozunk, hogy valódi tartalommal, élményekkel töltsük meg ezt a teret - a közönség örömére.

A teátrum az 50 éves jubileum kapcsán az ünneplés és a tárgyi emlékek gyűjtése mellett szellemi gyűjtést is meghirdet: 2013. február végéig várják mindazok jelentkezését, akiknek a színház akkori újjáépítésével kapcsolatban anekdotájuk, történetük van. A történeteket minden hónap első szerdáján 15-18 óra között személyesen is átveszik, vagy interjú formájában lejegyzik, és a színház honlapján a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.

Kapcsolódó anyagok: