2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Szép jelen és szép jövő

2011. december 02., 23:52 [fehervar.net] Fotó és videó: Göbölyös Imre

Megnyílt a hagyományos adventi tárlat a Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában: három megyéből közel százötven kézműves munka érkezett az idei pályázatra.


Remek munkák érkeztek

Csodálatos hímzések, kézi szövésű asztalterítők, fazekasmunkák, kisbútorok, az elengedhetetlen mézeskalácsok sorakoznak a Művészetek Házának kiállítótermében: az intézmény már tizenegyedik alkalommal rendezte meg a hagyományos, "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi kiállítást, amelynek keretében a régió, vagyis Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye kézműves alkotói mutatkoznak be a közönségnek és egymásnak. A szervezők most először karácsonyfadíszek készítése témában is hirdettek pályázatot - ez most még kevésbé mozgatta meg a régió kézműveseit, de a zsűri szerint változatos és ötletgazdag alkotásokat küldtek a pályázók, akik közül két alkotót, Gonda Emmát és Sevella Zsuzsannát kiemelt dicséretben is részesítettek.


A mézeskalács a karácsony
"kötelező" kelléke

A megnyitón megjelenteket Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója köszöntötte, és elöljáróban kiemelte Komendó Gabriella népművészeti referens munkáját: "Ha ő nem lenne, ez a szakterület csorbát szenvedne - Gabi nagyon sokat tett a kiállítás megvalósításáért, magát a tárlatot pedig Kövics Erika képzőművészeti referenssel közösen rendezte be".

A megnyitón Domak Anikó népzenész és az ő tordasi és pázmándi csoportjai adtak műsort, a kiállítást Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója a következő gondolatokkal nyitotta meg:

"Gyermeki szívvel újra átélni karácsony titkát - talán erre vágyakozunk mindannyian. Ezért idézzük fel magunkban gyermekkorunk karácsonyait, az élményeket, amelyek azóta is elevenen élnek bennünk. Szeretnénk újból gyermeki lelkülettel örülni, a világ szemkápráztató és hamis fényei helyett az igazi fényre figyelni. Ám nagyon valószínű, hogy úgy, ahogy gyermekként megéltük az ünnepi csodát, már sohasem fogjuk átélni.


A tárlatot Kiss Dorottya nyitotta meg

Egy valami azonban - úgy tűnik - sohasem változik: az előkészület, az ünnep adventje, a várakozás izgalma. Ez mintha egyként működne gyermekben és felnőttben. Sőt, sokan mondják: az út fontosabb, mint maga a cél.

A karácsonyt megelőző várakozást a sok-sok apró mozzanat teszi feledhetetlenné: a gyertyagyújtások visszatérő ritmusa, a betegek és idősek, elesettek látogatása, vagy a koncertek és kiállítások szép hagyománya.

Ezt az adventi időszakot, a várakozást szeretné még emlékezetesebbé tenni a Fejér Megyei Művelődési Központ a "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című karácsonyfadísz pályázattal és az adventi nép- és iparművészeti kiállítással. Köszönet ezért az intézménynek, és köszönet az alkotóknak is, akik ilyenformán kívánták lelkünkben előkészíteni a legszebb ünnepet.

Az intézmény 2001-ben szervezett először adventi kiállítást azzal a céllal, hogy egyesületeknek, kézműveseknek, szakköröknek találkozási lehetőséget teremtsen, ahol a csoportok, szervezetek, egyének bemutathatják munkájukat, és visszajelzést is kapnak alkotásaik minőségéről.

Idén a kiállítás fő témái az ajándéktárgyak András-naptól Vízkeresztig, illetve külön pályázatot hirdettek karácsonyfadíszek készítése témában. A pályázatra olyan alkotásokkal lehetett jelentkezni, amelyek más pályázaton még nem szerepeltek. A zsűri által elfogadott pályamunkák díjazásban részesültek, s bemutatásra kerülnek az adventi kiállításon.


Domak Anikó és tanítványai adtak műsort

Fontos, hogy a pályamunkák a hagyományos népművészetből merített motívumokkal, vagy hagyományos kézműves technikával, természetes anyagokból készültek.

A pályázatra beérkezett alkotások válogatását és minősítését a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának szakértői, valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakmai igazgatóságának munkatársai végezték.

A népi iparművészeti zsűrizésre 95 alkotás érkezett, ebből A minősítést 23 alkotás, B minősítést 43 alkotás kapott, ajándéktárgy kategóriába 4 alkotást soroltak. Külön dicséretben részesítették Radetzky Jenőné festett bútorait és Cs. Angyal Zsuzsanna karácsonyi terítékét.

Az iparművészeti zsűrizésre 50 pályamunka érkezett, ebből 41 alkotást fogadtak el. Az elfogadott munkák közül Huszné Kálmán Zsuzsanna textiles munkáit és Radetzky Jenőné Torockói Madonnáját a szakértők dicséretben részesítették.


Szép hímzésekkel pályáztak

A karácsonyfadísz pályázatra érkezett alkotásokat iparművészeti zsűri értékelte. Az értékelés során a zsűri tagjai kiemelték, hogy a pályázatra változatos, ötletgazdag, szép kivitelezésű alkotások érkeztek. Kiemelt dicséretben részesítették a Gonda Emma és Sevella Zsuzsanna által készített karácsonyfadíszeket és képeslapokat.

Ha körültekintünk a kiállításon, mindenütt szemet gyönyörködtető, szívvel-lélekkel készített munkákat láthatunk, aminek őszinte szívvel csak örülni lehet, függetlenül a szakértő zsűri minősítésétől, miközben természetesen külön gratulálunk a díjazottaknak.

Elöljáróban köszönetemet fejeztem ki a Fejér Megyei Művelődési Központnak azért, mert igényes kiállításával hozzájárul a karácsonyvárás öröméhez. Végezetül hadd fejezzem ki köszönetemet valami másért is, mert e nélkül, úgy érzem, nem lenne teljes e mai megnyitó.


Betlehemi jelenet

Lajtha László népzenekutató egy helyütt így vélekedik a népművészet gyakorlati hasznosításáról:

Mit csináljunk magával a népművészettel? Nemcsak a városi élet, hanem általában a modern gondolkozás és modern életformák egyaránt gyilkosai a népi kultúrának...

Ahol a népkultúra már elmúlt, ott nyugodtan mondhatjuk, hogy a kultúrát adni kell. Adjuk azt a nemzeti kultúrát, ami legközelebb áll a népi kultúrához. Kedvező életfeltételek között valami újabb alakulhat talán belőle, mint ahogy nyugaton is kialakult a városi népművészet. De különös gonddal kell vigyáznunk, ahol a népi kultúra még él. Ez a világ, múló világ. A néprajz a romok tudománya. A népi kultúra fogy, halálra van ítélve. De ahol van, ott mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy mesterségesen ne öljük meg! ... A fennmaradt népi kultúrát vigyázva, mesterkéltség nélkül kell tovább művelnünk.

Hiszem, hogy ez az adventi kiállítás hozzájárul a népi kultúra megőrzéséhez, és továbbadásához, s ahhoz, hogy - miként a címe is mutatja - szép jelenünkből valóban újabb szép napok támadjanak."