2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Koncertek az orgonáért

2013. november 15., 20:36 [fehervar.net] Fotó: Szarka Andrea

Jótékonysági koncertsorozat kezdődik a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban: a bevételt a templom orgonájának felújítására és építésére fordítják. Az első hangversenyt november 23-án, szombaton 18 órakor rendezik, A Szent Sebestyén-templom orgonistái címmel; a műsorban többek között Liszt, Bach, Pachelbel és Hidas Frigyes művei csendülnek fel.

Székesfehérvár városában egy rendkívül mívesen tervezett orgona csaknem hatvan esztendeje várja, hogy teljes pompájában megépüljön. A felsővárosi Szent Sebestyén-templom orgonája nem alszik csipkerózsika-álmot, hiszen a nagymű és a pedálmű Gergely Ferenc orgonaművész elképzelése alapján 1955-ben testet öltött, és a rendkívül jó akusztikájú templomban csodálatosan szólnak a meglévő regiszterek. Ám a pozitívmű és a redőnymű megépülésével a hangszerek királynőjének e szép példánya a régió egyik legjobb koncertorgonájává válhatna, s egyben az egyházi szertartások fényét is nagyban emelné.
 
A gazdag zenei élettel pezsgő városban most jótékonysági hangversenysorozatot indítanak útjára, s az adományokból, majd pályázati és egyéb forrásokból, s nem utolsó sorban a meghívott zenészek, énekesek művészetének felajánlása révén megvalósítják Gergely Ferenc álmát. A kétszeres Liszt-díjas, Kossuth-díjas, valamint II. János Pál pápa által is kitüntetett művész születésének századik évfordulója jövőre esedékes, s már az idén elkezdik a munkát. Egyházi és világi támogatottsággal, a zeneszerető fehérvári közönséggel közösen az a szervezők törekvése, hogy méltón megőrizzék Gergely Ferenc emlékét, megbecsüljék alkotását, továbbvigyék a világhírű magyar orgonaművészet és -építészet örökségét, valamint elismerjék a XIX. századi fehérvári orgonaépítők, köztük Szalay Gyula, az orgona eredeti építőmesterének rangos munkáját. Az általa elkészített eredeti orgona az 1896-os budapesti milleniumi kiállításon kiállítási érmet nyert, s ezután került a hangszer a templomba.

A Szent Sebestyén-templom a város nagyon szép fogadalmi temploma, ami az 1739-es pestisjárvány után épült, hálából a megmenekülésért. Az itt lévő, s az 1950-es évek végén ígéretesen (újra)indult életű orgona valójában már az 1896-os kiállításra épült Szalay Gyula helyi orgonaépítő keze nyomán. Ezt álmodta tovább az 1950-es években Gergely Ferenc, akinél annak idején Szarka László is tanult. Szarka László negyven évig  volt a templom elkötelezett és igen aktív kántora és karnagya, kiemelkedően jó orgonistája. Ő már nem él, de gyermekeinek ugyanúgy szívügyük az orgona.

– Én magam a testvéremmel együtt szinte az orgonapadon nőttünk fel, így az anyatejjel és az apazenével egyszerre szívtuk be az orgonamuzsikát, és az első felirat, amit el tudtam olvasni: "Tervezte: Gergely Ferenc" – meséli Szarka Andrea, a Teleki Blanka Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, csillagász, a gimnázium kórusainak és szólistáinak zongora- és orgonakísérője. – Az egész templom, az egyházközség, a szép orgona a szívünkhöz nőtt. Ám ez az ígéretes hangszer csak félig épült meg kezdetben, s azóta sem karolta fel senki a fejlesztés tekintetében.

Szarka Andrea a felsővárosi egyházközség tagjaként, a Primavera Kórus és a budapesti Monteverdi Kórus énekeseként minden követ megmozgat a kitűzött cél érdekében.

– A frissen kialakított, immár sokakkal közös elképzelésünk egyfajta értékmentés és értékteremtés. Muzsikával a muzsikáért. El is kezdtük az "orgonamentő" és koncertszervező munkát. Tekintve, hogy a tervező Gergely Ferenc születésének századik évfordulója jövőre esedékes, szép lenne, ha a tavaszi koncerteken már egyre nagyobb számú és adakozó kedvű közönség töltené meg templomunkat. S talán rá négy évre, halálának huszadik évfordulójára már valamilyen értékes előrelépést tudnánk tenni. Reményeink szerint az építészeti-restaurálási problémák egy-két éven belül elhárulnak, a folyamat el is kezdődött. Addig sem veszik kárba az időnk, ha bátran felvállaljuk az orgonamentés édes terhét, hiszen türelmes kitartással, évekig tartó kiegyensúlyozott törekvéssel érhetünk célt.

A koncertsorozatot maguk a templom orgonistái kezdik, műsorukon többek között Bach, Pachelbel, Daquin, Liszt és Hidas Frigyes művei csendülnek fel.

– Nem sok templom van "megáldva" ilyen sok "működőképes" orgonistával. Hatan vagyunk, akik az egyházközség kötelékén belül a szolgálatot is el tudjuk látni, és hangversenyeken is szerepelünk – mondja Andrea. – Jótékonysági koncertsorozatot indítunk évi négy-öt koncerttel, ezek bevétele az orgona felújítására és majdani bővítésére fordítódna. Mi magunk kezdünk egy közös koncerttel máris az ősz folyamán, tehát még a Szent István emlékévben, konkrétan november 23-án 18.00-kor A Szent Sebestyén templom orgonistái címmel. A továbbiakban neves zenészeket, kórusokat hívunk meg, akik szintén szívügyüknek tekintik az orgonát, és felajánlják a művészetüket a hangszer felépítéséért.

A templomról, az orgonáról és a koncertsorozatról bővebben a www.szentsebestyenorgona.hu honlapon lehet olvasni.