2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A Retróban is száll az ének

2013. december 14., 22:31 [fehervar.net] L. M., fotó: Pannon Várszínház

Fenyő Miklós legújabb musicaljével, a hatvanas években játszódó, ötven szereplőt felvonultató Száll az ének című produkcióval zárja az évet az inotai Retro Színház december 28-án és 29-én. A 29-i elő­adás­ra Fehérvárról ingyenes busz is indul.

A Csillebérci Úttörőtáborban játszódó, sokáig a „Tábor-rock” munkacímet viselő musical egy nagy találkozás története: az úttörők egy építőtábor fiataljait fogadják. Mivel a hatvanas években járunk, más, sötétebb emlékű táborok lakói is megjelennek a táborban: az egyik főhős, Anna édesanyja Auschwitzot járta meg, a másik főhős, Zoli édesapja pedig a Gulágról tért haza. A Pannon Várszínház darabját rendezőként is jegyző Vándorfi László a szövegkönyvben saját építő- és úttörőtábori élményeit örökítette meg, és három hónapig csiszolgatta a szöveget, mielőtt Fenyő Miklós kezébe adta volna.


A Száll az ének annyiban hasonlít a korábbi Fenyő-musicalekre, hogy a 60-as években játszódik, hősei főként fiatalok és a dalok egy része rock'n'roll. Annyiban viszont eltér a korábbiaktól, hogy a dalok tekintetében is ősbemutató: két kivétellel valamennyi dal ehhez produkcióhoz íródott, és a rock'n'roll mellett Fenyő Miklóstól szokatlan zenei formák, mély, asszociatív dalszövegek is előfordulnak benne – Fenyő Mikós zeneszerzőként és szövegíróként is új arcát mutatja meg a darabban. A dalok a szövegkönyvhöz hasonlóan nem nélkülözik a jó poénokat, a korabeli nyelvezet kifigurázását: az alkotók bevallottan a 70-es évek cseh filmjeinek humorát, a Tanú című magyar film ironikus közelítését, nyelvi képtelenségeit tekintették példának.

A dalokat Novai Gábor hangszerelte, a produkció látványos koreográfiáját Krámer György készítette, a főbb szerepekben Telegdi Kamilla, Keresztes László, Oravecz Edit és Kiss Dávidot látható. A színpadon összesen ötven szereplő fordul meg, a felnőttek mellett kisdobosok, úttörők, építőtáborozó középiskolások idézik meg a kort azok számára, akik benne éltek – az ennél fiatalabb nézők pedig ízelítőt kaphatnak a „legvidámabb barakk” fiataljainak életéből, érzéseiből, a kor hangulatából.

A musical előbemutatóját stílszerűen a Balaton partján, Alsóörsön tartották augusztus elején – az előadás az eredeti tervek szerint az Amfiteátrumban lett volna, de az időjárás közbeszólt, így a sportcsarnokban láthatta a közönség. A hatalmas sikert aratott produkciót az ajkai díszbemutató után szeptemberben Budapestre is elvitték, és a veszprémi Hangvillában (a Pannon Várszínház új, állandó játszóhelyén) folyamatosan műsoron tartják. A vadonatúj Fenyő-dalok CD-n is megjelentek.
Kapcsolódó anyagok: