2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

A magyar kultúra dióhéjban

2014. január 22., 23:52 [fehervar.net] G. I.

A Magyar Kultúra Napja előestéjén nyílt meg Szakál Antal képzőművész kiállítása a Köfém Művelődési Házban. A február 2-ig látogatható tárlaton történelmi és irodalmi személyiségeket felvonultató festmények és plakettek láthatóak.

A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora után az intézmény igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és a kiállító művészt. Simon József emlékeztetett arra, hogy Szakál Antalnak tavaly nyáron, a 80. születésnapját köszöntve volt egy hasonló című kiállítása a Szent Korona Galériában. Azon A magyar történelem dióhéjban című tárlaton Tóni bácsi festményein, plakettjein és domborművein nagyon sok híres történelmi személyiség fordult elő - most fordítottak egyet a dolgot, és ezúttal főként a magyar irodalom nagy alakjait láthatják a két helyszínen, a folyosógalérián és klubteremben megrendezett kiállításon. "Azt hiszem, Szakál Antalt példaképül állíthatjuk a gyerekek elé, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy imádja a gyerekeket - nem csak művésztanár, hanem 'tanárművész' is. Nagyon sokat jótékonykodik, sokat foglalkozik a gyerekekkel, rengeteg tanfolyamot tart 80 évesen is" - mondta Simon József.


Szakál Antal ma is aktívan alkot és tanít


A tárlatot megnyitó dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy Szakál Antal ezer szállal kötődik Fehérvárhoz, és munkássága során számos köztéri alkotással gazdagította a várost, ezek között sok történelmi és irodalmi személyiség található. Szakál Antal a Vajdaságban született, 1944-ben költözött át szüleivel egy Somogy megyei kis faluba, és gyermekévei meghatározóak voltak művészi pályáján. Budapestre kerülve előbb díszlettervezést tanult, későbbi tanulmányai során pedig nagy hatással volt rá Barcsay Jenő munkássága. A pécsi Pedagógiai Főiskola elvégzése után tanárként helyezkedett el, és rögtön népszerűvé vált a gyerekek körében. Akkor készült első monumentális festménye, a csaknem három és fél méter magas Hunyadi János, a törökverő című alkotása. A festészet mellett művelte a képzőművészet számos egyéb ágát is, például a kisplasztikát és a dombormű-készítést is. A gyermekek tanítása iránt azóta is elkötelezett, szakköröket és alkotóköröket vezet, ahol személyes varázsával, bölcsességével és színes élettörténeteivel teszi érdekesebbé a kurzusokat. "Hintsd el a szeretet magvát, és boldogságot fogsz aratni" - idézte Fluck Györgyi a képzőművészt, akinek alkotásai mindig derűt, jókedvet és igaz hazaszeretet sugároznak. Munkássága elismeréseként a város 2008-ban a "Székesfehérvárért" kitüntetést, 2013-ban pedig a Pro Civitate kitüntetést adományozta Szakál Antalnak. Mostani tárlatán több ismert, és számos kevésbé ismert alkotása szerepel. A képekről többek között Kölcsey Ferenc, József Attila és Petőfi Sándor tekint ránk, de Kati néni portréja is feltűnik az egyik festményen.

A megnyitó zárásaként Szakál Antal lépett a mikrofon elé, és néhány műhelytitkot is megosztott a jelenlévőkkel. Elárulta például, hogy történelmi, irodalmi alakok megörökítéséhez hosszas kutatómunka szükséges: utána kell járni, milyen volt a viselet abban a korban, vagy milyen fegyvereket használtak. Tanári pályájára visszatekintve elmesélte, hogy a főiskoláról kikerülve először egy nevelőotthonban kapott állást, rajzot és testnevelést tanított, de a gyerekek szélesebb körben értelmezett neveléséért is ő felelt. Manapság is minden évben maga köré gyűjt egy csapatnyi nevelőszülőknél élő gyereket, egy héten át közösen alkotnak, és a nyári tábor zárásaként kiállítást is rendeznek a művekből. "Remélem, ott fent az Úr még ad nekem annyi időt, hogy valamennyi tervemet megvalósíthassam" - mondta a képzőművész, aki a közeljövőben még a város számára is készít alkotásokat, például a Táncsics Mihály Általános Iskolába a névadó domborművét, a Bory-várhoz pedig Bory Jenő és Ágoston Béla domborművét.