2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Elment a Nemzet Színésze

2014. április 04., 17:10 [fehervar.net] L. M. - Fotó: Sági István, Gulyás Buda, Lőrincz Miklós

Életének 84. életében elhunyt Szabó Gyula, a Nemzet Színésze. A népszerű színművészt, a nagy mesemondót hosszú betegség után április 4-én otthonában érte a halál.


Szabó Gyula
1930-2014

Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban, a család kilencedik gyermekeként. Már fiatalon ministrált és igét tanult, ugyanis pap szeretett volna lenni - aztán inkább Thália papja lett, de jelentős kerülővel. A második világháború után került Budapestre, ahol szülői nyomására előbb "tisztes szakmát" tanult a Csonka János Gépgyárban. 1948-ban felvették a Zeneakadémiára - de mivel a gyárban három műszakban kellett dolgoznia, rövidesen felhagyott a zenei tanulmányokkal. Az inasévek alatt, az iskola önképzőkörében diáktársaival megtanulták Az ember tragédiája két színének dialógusait, ezért jutalmul jegyet kaptak a Nemzeti Színház előadására. Ez az élmény döntő lökést adott neki ahhoz, hogy színész legyen.

1949-ben jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahol abban az évben a 12 ezer jelentkezőből 48 főt vettek fel, három osztályba.1954-ben ebből a csapatból mindössze nyolc fiú és három lány kapott diplomát, olyan színészek, mint például Domján Edit, Avar István, Gellei Kornél, Kaló Flórián... Első szerepe Boka figurája volt a Pál utcai fiúkban - az előadást édesanyja az igazgatói páholyból könnyezte végig.

Negyven évig egyfolytában a Nagymező utcában játszott, ahol csak a cégtábla cserélődött az épületen: így volt az Úttörő, az Ifjúsági, a Petőfi, a Jókai, a Thália, majd az Arizona tagja, és végül a Művész Színházból szerződött Székesfehérvárra.


Simon Péterként
a Valahol Európában

Székesfehérváron már diplomája megszerzése előtt, 1947-ben is szerepelt egy amatőr színjátszó társulattal: a Kis unokám című darabbal léptek fel egy moziteremben, hiszen a háborúban elpusztul színház akkor még csak romokban létezett. Az egykori fellépés izgalmaira még az elmúlt években is boldogan emlékezett vissza - nagyobb nyilvánosság előtt a fehérvári Városházán 2004-ben beszélt erről, amikor színpadra lépésének 50. évfordulóját ünnepelték a fehérvári társulattal. Mint ott mondotta, ekkor még meg sem fordult a fejében, hogy a városhoz évtizedekkel később szoros kötődése lesz: a Vörösmarty Színház első önálló társulatának szinte alapító tagja, hiszen a társulat létrehozását követő évben Kállay Ilonával együtt csatlakozott ahhoz a fiatal csapathoz, amely a mai társulat magja volt. Városunk teátrumában a legemlékezetesebb szerepei talán a Valahol Európában Simon Pétere, a Pál utcai fiúk Rácz tanár ura és a Nagymama Örkény Vilmos bárója voltak, de 2006-os visszavonulásáig kevés olyan bemutatója volt a színháznak, amelyben ne vállalt volna kisebb-nagyobb szerepet.


Pantalone
a Diótörő és Egérkirályban

Hangján nemzedékek nőttek fel, hiszen ő mondta a Magyar népmeséket a Magyar Televízióban és ugyancsak ő kölcsönözte hangját többek között Columbo nyomozónak, Bubó doktornak, hangja szerepelt a Pumukli sorozatban is, Frakk kedvéért pedig megtanult ugatva beszélni és énekelni. 2005 őszén jelent meg első szólólemeze, amelyet a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 2006 januárjában az év hazai gyermekalbumának választott és Fonogram-díjjal tüntetett ki.

Emlékezetes film- és televíziós szerepei között említhetjük a Pár lépés a határt, a Tenkes kapitányát, a Rózsa Sándort, A tizedes meg a többieket, a Tizennégy vértanút, A két Bólyait, a Két emelet boldogságot és a Robog az úthenger című sorozatot. Egy évtizeden át volt a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, docense: színpadi beszédet oktatott a következő színésznemzedékeknek. Aranydiplomáját 2004-ben vehette át az intézménytől, amelynek diákja és tanára is volt.

Pályafutása során szinte minden művészeti elismerést megkapott: Jászai Mari-díjjal 1959-ben és 1962-ben tüntették ki, Érdemes művész címet 1972-ben kapott. A filmkritikusok díját 1975-ben nyerte el, Kiváló művész 1981-ben lett. Sokoldalú művészi pályája elismeréseként, emlékezetes színházi- és filmszerep-formálásaiért 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2006-ban pedig a Nemzet Színészének választották.

A színművész évek óta betegeskedett, április 4-én otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.


A színház kávézójában is mesélt a gyerekeknek

Többször köszöntötték
a Városházán

A Mágnás Miskában
Kállay Ilonával


A Sirályban Kuna Károllyal

Az Ármány és szerelemben
Kállay Ilonával