2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Zenészek a templomért

2014. október 07., 23:12 [fehervar.net]

Új évaddal folytatódik a felsővárosi Szent Sebestyén fogadalmi templomért szervezett jótékonysági koncertsorozat: október 19-én, vasárnap 18 órakor a Hermann László Kamarazenekar lép fel a templomban, Major István vezetésével.

A legutóbbi koncert óta látványos változások zajlottak a templomban - tájékoztatta a fehervar.net-et Szarka Andrea, a koncertsorozat szervezője. Székesfehérvár szakrális kincse, a koronázóváros fogadalmi temploma részben megújult. Tornyai a felsővárosiak összefogásából messziről tündökölnek, ám a munka java még ezután következik. Koncertjeinken is kérünk minden székesfehérvárit és barátunkat, hogy legyen részese ennek az összefogásnak, és adományaival támogassa a Felsővárosi Szent Sebestyén templom újjászületését (szószékestül, tornyostul, orgonástul). Koncertjeinket mindaddig a templom felújításáért szervezzük, amíg közös akarattal és hittel újjáépül városunk ékessége, hogy hűséggel és méltósággal továbbvihessük eleink fogadalmát immár 1739 óta. A lassan igazi hagyománnyá váló hangversenyeink egyre népszerűbbek, s a remek adottságokkal megáldott templom majdan a felújítást követően is rangos koncerthelyszínné válik - mondta Szarka Andrea.

 

A következő jótékonysági koncert 2014. október 19-én 18 órakor lesz, a hangverseny fellépője a Hermann László Kamarazenekar, melynek művészeti vezetője és karmestere Major István. Közreműködik Jobbágy Andor hegedűn, Rudas Anna hegedűn, Farkas Péter hegedűn és Bernáth Balázs oboán.

 

Műsor:

Vivaldi: C-dúr Sinfonia

Vivaldi: F-dúr versenymű 3 hegedűre és vonószenekarra

J. S. Bach: g-moll oboaverseny BWV.1056

Liszt Ferenc: Angelus - ima az őrzőangyalokhoz

F. Mendelssohn: h-moll Sinfonia

 

A Hermann László Kamarazenekar a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola zenekara. Az együttes zenekari versenyeken több alkalommal első, második és harmadik díjat nyert, majd különböző nemzetközi fesztiválokra kapott meghívást. Nagy sikerrel léptek fel Európa számos országában, valamint Izraelben.

A zenekar első lemeze 1994-ben jelent meg, melyet további öt CD-felvétel követett az Amsterdam Classics lemezcég felkérésére. 1999-ben az együttes apeldoorni hangversenyét a Holland Nemzeti Televízió rögzítette, melyen többek között Mozart Requiemje hangzott el a nemzetközi hírű Holland Fiúkórus és neves szólisták közreműködésével. Emlékezetesek a vichy-i Operában, a bordeaux-i egyetemen, a bécsi Augustiner Kirchében, vagy a jeruzsálemi Rubin Akadémia Konzervatóriumában adott hangversenyei. 2009-ben a jubileumi Haydn-év alkalmával nagy sikerrel lépett fel a Kismartoni (Eisenstadt) Eszterházy-kastély koncerttermében. Élő adásban több alkalommal koncertezett a Magyar Rádióban. A zenekar 2013-ban meghívást kapott a Külügyminisztérium által szervezett Magyar-Olasz Kulturális Évadra, így tavaly októberben a Santa Maria Del Popolo Bazilikában és a Római Magyar Akadémián adott nagy sikerű, teltházas koncertet.

A zenekar gyakran dolgozik együtt neves magyar és külföldi művészekkel (Karen De Pastel orgonaművész, Sytse Buwalda kontratenor, Banda Pál gordonkaművész, Schöck Attala operaénekes, Bas Ramselaar operaénekes, Kertesi Ingrid operaénekes, Szabadi Vilmos hegedűművész, Drahos Béla fuvolaművész, Thomkins Énekegyüttes, Budapesti Énekesiskola, Holland Boys Choir, Pieter Jan Leusink karmester).

Repertoárjukon oratóriumok, versenyművek, romantikus kamarazenekari művek mellett napjaink zenéje is szerepel, olykor a szerzők ajánlásával. A római koncerten egy szicíliai zeneszerző, Salvatore Scinaldi "Visone" című művét is játszotta a zenekar. A komponista személyesen hallgatta meg a zenemű bemutatóját, és szicíliai szereplésre invitálta a fehérvári muzsikusokat.

Kulturált, stílusos vonóshangzásukat bel- és külföldi kritikák egyaránt méltatják. Karnagya, művészeti vezetője Major István a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első csellistája.

Kapcsolódó anyagok: