2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Templom csendes mélyén

2014. november 24., 20:53 [fehervar.net] Szarka Andrea

Folytatódik a székesfehérvári Szent Sebestyén fogadalmi templomért szervezett sikeres koncertsorozat. A következő hangverseny "Templom csendes mélyén" címmel november 29-én, szombaton 17.45 órakor lesz a felsővárosi templomban.

Száz éve született Budapesten Gergely Ferenc Kossuth-díjas orgonaművész, a magyarországi orgonaépítés atyja. Az ő emlékére is szól a zene a "Templom csendes mélyén" jótékonysági koncerten.

Gergely Ferenc a magyarországi orgonaépítés egyik legavatottabb szakértőjeként számos hangszert tervezett, a többi között Székesfehérváron a Szent Sebestyén-templom orgonáját. Éppen ennek az orgonának a várva várt teljes felépítése érdekében jött létre a koncertsorozat, amely egyben a templom teljes újjászületését is szolgálja.

A szervezők szépséges zeneművek tolmácsolásával hajtanak fejet jeles művészünk születésének évfordulóján. A koncerten fellépnek a templom orgonistái és barátaik: Radics Éva (szoprán), Vadászy Barbara (szoprán), Reiner Renáta (szoprán), Gede László (harsona), Zsédely Tamás (trombita), Moharos Sándor (orgona), Fux István (orgona), Szarka Andrea (orgona), Bezákné Braun Bernadett (ének). A koncert művészeti vezetője Radics Éva.
 
A koncert szervezői ezúttal is kérik minden székesfehérvárit és barátaikat, hogy adományaival támogassák a Felsővárosi Szent Sebestyén-templom újjászületését.
 


A fellépők
 
RADICS ÉVA
(szoprán) számára a székesfehérvári Ének-Zenei Általános Iskolától a Vasvári Pál Gimnázium énektagozatán át egyenes út vezetett a zenésszé váláshoz. A Pécsi Tudományegyetemen végzett ének-karvezetőként, emellett magánénekesi tanulmányokat folytatott. Férjével és két kislányával tíz évig Japánban élt, ahol kórust vezetett. Sok japán kórust tanított is, hiszen a világban a Kodály-módszer követői között a japánok az első helyen állnak.  Emellett aktívan énekelt, leginkább barokk és reneszánsz művekben. Hálás a sorsnak, hogy folytathatja a japán nyelv tanításával megfűszerezett munkát itthon is. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban ének-zenét tanít, kórusokat vezet, ezen kívül énekes szólistaként is van lehetősége szerepelni. Énekel a város több kórusában is: a Primavera Kórusban, a Bástya Kórusban, valamint a hat tagú Musicolore Énekegyüttes szoprán énekese és művészeti vezetője.
 
VADÁSZY BARBARA (orgonista, szoprán) nyolcévesen kezdett zongorázni dr. Hellenbach Dénes tanítványaként, majd a zeneiskolában Kovácsné Vrestyák Katalinnál folytatta zongoratanulmányait. Orgonatanulmányait 2001-ben kezdte meg a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában. Ugyanebben az évben felvételt nyert a Zeneművészeti Szakközépiskolába is orgona szakra, ahol sikeresen érettségizett. Tanárai voltak Korb Tamás, Teleki Miklós, Marosvári Péter és Németh Csaba. Nyolc évig Bodajkon teljesített kántori szolgálatot. Magánének-tanárai voltak: Jónás Krisztina, Gáti István és Somogyi Eszter. Jelenleg az Általános Vállalkozási Főiskola végzős hallgatója, emellett a Primavera Kórus énekese.
 
REINER RENÁTA (szoprán) ének-zene tanár és karvezető.  Zenei tanulmányait a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola zenei tagozatán kezdte. Hét éves korától a zeneiskolában gitározni tanult. Gitáron gyakran kíséri kórusát és gazdagítja énekóráit. Büszke rá, hogy kicsiként Barsi Ernő tanár úrnak énekelt, aki nagyon dicsérte, és kiemelte a többi énekes gyermek közül. Főiskolai tanulmányait a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán ének-zene-karvezető szakon végezte. Baracskán tanít, kórust vezet. A Primavera kórus szoprán énekese.

GEDE LÁSZLÓ (harsona) egy gyermek édesapja, 1988-ban kezdte tanulmányait az Állami Zeneiskolában tenor hangszeren, később a Hermann László Zeneiskola növendéke volt, harsona tanszakon. Tanárai  Kodreamu Mirca, Payr Henrik és Kovács Tamás. A Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar életébe 1990-ben kapcsolódott be, melynek mai napig tagja, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület alapító tagja. Az eltelt időszakban számos koncerten lépett fel Magyarországon is, valamint Európa számos országában: Ausztria, Németország, Lengyelország, Anglia, Olaszország, Csehország, Spanyolország és Oroszország volt a fellépések helyszíne. A Vasvári Pál Gimnázium Ének-Zene tagozatán érettségizett. Szívesen kamarazenél zenekari társaival. Az indulók szerelmese. A Corpus Rézfúvós Kvartett életrehívója, alapítója 1993-ban, mellyel 1996-ban országos kamarazenei verseny első díjazottjai lettek, valamint Székesfehérvár testvérvárosában, a lengyelországi Opolében Magyarországot képviselték.

ZSÉDELY TAMÁS (trombita) a Ciszterci Szent István Gimnázium végzős tanulója. Tíz éve trombitál a Hermann László Zeneiskolában. Jelenleg a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekarban és a zeneiskola fúvószenekarában is játszik. Pár éve, hogy még jobban feldobja a gimnázium zenei életét, alakított egy kis zenekart, és ő írt át a zenekarra zeneműveket, amelyekkel a Fejér Megyei Diáknapon sikerrel szerepeltek. A cisztercis énekkarban, valamint a Vox Mirabilis Kamarakórusban énekel. Érettségi után a Zeneművészeti Egyetemre jelentkezik, és trombitatanár szeretne lenni.
 
MOHAROS SÁNDOR (orgona) 1996-től orgonál rendszeresen a templomban szentmiséken és más szertartásokon. A székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában tanult orgonálni Tóka Szabolcsnál, dr. Hellenbach Dénesnél és Korb Tamásnál. Szívesen foglalkozik kamarazenével is, és örömmel látja el hangszeresek, énekesek és kórusok orgona- vagy zongorakíséretét is. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban tanít. Hittel vallja: "Minden nemzedéknek megvan a saját maga felelőssége. Az előttünk járók a háború utáni évtizedekben a romokat eltakarították, és erejüket megfeszítve, nem kis áldozatokat hozva létrehozták a semmiből ezt a hangszert. Nekünk is kell tennünk valamit, hogy az utánunk jövők ne mondhassák, hogy ez a nemzedék nem tett semmit, nem használta ki a fejlesztési lehetőségeit."
 
FUX ISTVÁN (orgona) háromgyermekes családapaként és kántor-tanító-hittanárként hosszú utat járt meg.
A Veszprém Egyházmegyei Kántorképzőn kiváló tanárai voltak: a Dobszay László jeles egyházzene kutató tanítványától, Dibusz Ferenctől kezdve Rostetter Szilveszter, Rostetterné Nagy Rita, Fiedler Magdolna, Csáky Rózsikáig. Itt kapta meg mindazt, ami egy XXI. századi kántor számára szükséges: az értékmentés és hagyományőrzés küldetését. 1995-óta kántorizál és kórust vezet: szülőfalujában Kolontáron 2001-ig orgonált és a Kolontári Gyermekkórust vezette, majd Csékút, Pagragkút, Halimba, Öcs, Szőc, Nyirád szolgálati helyeken 2010-ig működött, és itt megalapította a nyirádi Magnificat Kórust. Jelenleg Székesfehérvár Felsővárosi Szent Sebestyén templom liturgikus szolgálatában segédkezik. A kolontári egyházi énekeket összegyűjtötte, szövegét és dallamát elemezve visszakereste őket (századokban visszanyúlva) első nyomtatott formájukig. A mai napig gyűjti szolgálati helyein a népzenei énekkincseket. Küldetését Prohászka Ottokár szavai foglalják össze: "Magasból kell jönni, hogy az Isten dicsőségét énekeljük, magasban kell otthon lenni, hogy szívünk, lelkünk, egyéniségünk Isten dicsőítő éneke legyen."
 
SZARKA ANDREA (orgona) szólisták és kórusok zongora- és orgonakísérője. A Zeneiskolában Peresztegi Nagy Istvánné, majd Lengyel Viktorné voltak a zongoratanárai, szolfézsból kitűnő képzést kapott Neumann Ede tanár úrtól. Édesapjának, Szarka Lászlónak, a Felsővárosi templom egykori kántorának tanítása nyomán egyházzenei feladatokat is ellát. A Székesfehérvári Primavera Kórus és a Budapesti Monteverdi Kórus szoprán énekese. A Teleki Blanka Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, csillagász. Életében a kulcsszó: a harmónia. Égen és földön. A Felsővárosi Szent Sebestyén templomért jótékonysági koncertsorozatot szervez, szívügye a Gergely Ferenc orgonaművész által tervezett orgona teljes megépítése.
 
BEZÁKNÉ BRAUN BERNADETT (orgona, ének) először zongorázni kezdett Dóczi Istvánné Sárika néninél, majd Somorjai Ferenc tanítványa lett, de az orgona egyre jobban vonzotta, míg végül 1993-ban az akkor felsővárosra került kántor, Vadászy László kezdte orgonálni tanítani, később Izinger Attila oktatta. Jelenleg "beugró-kisegítő" kántorként működik itt a Felsővárosi templomban, de évekig orgonált nyári időszakban Balatonfüreden, Paloznakon, főiskolás évei alatt Győrben, és besegített Isztiméren, Bodajkon, Balinkán is. Legszívesebben egyházzenét és Bach-műveket játszik. Fellépéseivel részese szeretne lenni ennek a fantasztikus kezdeményezésnek, amely a számára oly kedves felsővárosi orgonának a felépítésére és a templom felújítására irányul.

Kapcsolódó anyagok: