2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Újabb hangverseny a templomért

2015. május 20., 23:22 [fehervar.net] Szarka Andrea

Tovább gördül a székesfehérvári Szent Sebestyén fogadalmi templomért szervezett sikeres koncertsorozat. A következő hangversenyt "Cantate Domino" címmel május 30-án, szombaton 19.45 órakor rendezik a felsővárosi templomban, fellép a MusiColore Énekegyüttes és Kővári Péter orgonaművész.

A koncerten Monteverdi, Byrd, Sweelinck, Lassus, Durufle, Schütz, Poulenc, Daróci Bárdos Tamás, Szokolay Sándor, Demény Dezső, Orbán György művei csendülnek fel, valamint Boëly és Frescobaldi orgonaművei hallhatók.

Az immár hagyománnyá szélesedett jótékonysági hangversenysorozat megmutatta a zenerajongó közönségnek, hogy a szép környezetben lévő templom különlegesen jó akusztikával rendelkezik. A fellépő énekesek és zenészek, kórusok és zenekarok is megszerették ezt a koncerthelyszínt, és művészetükkel hozzájárulnak a templom felújításához. Koncertjeiken is kérnek minden zenekedvelőt, hogy adományaikkal támogassák a Felsővárosi Szent Sebestyén templom újjászületését. A koncert részletes műsora a www.szentsebestyenorgona.hu honlapon olvasható.
 

A fellépők

A MusiColore Énekegyüttes 2014 februárjában alakult Székesfehérváron. Az együttes névválasztásához hűen igyekszik a kóruszene palettájának sokszínűségét bemutatni hallgatóinak. E rövid idő alatt, amit maguk mögött tudhatnak, gazdag repertoárt állítottak össze mind az egyházi, mind a világi művek köréből.

Első fellépésük a II. Egyházmegyei Ki mit tud?-hoz köthető. A több fordulóból álló rendezvényen szép sikerrel vettek részt. Azóta már számos helyen megfordultak, így részt vettek a nyári Kultúrkorzó programban, egy órás önálló koncertműsorral az Országalmánál felállított színpadon, a Ciszterci templom javára rendezett jótékonysági hangversenyen, és önálló koncertet adtak a Katolikus Kulturális Hetek keretén belül.

Részt vettek a III. Székesfehérvári Kórustalálkozón. 2014 decemberében Kővári Péter orgonaművésszel közös karácsonyi koncertet adtak az evangélikus templomban. Az adventi időszakban még egy alkalommal, a belvárosban felállított színpadon varázsoltak ünnepi hangulatot az arra látogatók szívében. 2015 február végén a "Seuso-kincs Székesfehérváron" című kiállítás záróünnepségén az énekegyüttes minőségi produkciójával színesítette a programot.

Ugyanebben a hónapban nagy sikerű koncerttel ünnepelték fennállásuknak első évét, mégpedig a megszokott egyházzenei és klasszikus kórusművek helyett könnyűzenei és jazz feldolgozásokkal. A Vörösmarty Színház felkérésére a jelenleg is műsoron lévő Hamlet című színdarab zenéjét felénekelték, ezzel egy új területen is kipróbálhatta magát az együttes.

Az énekegyüttes valamennyi tagja elkötelezett híve a kóruszenének, többen más kórusnak is oszlopos tagjai. Kiolthatatlan kíváncsisággal vágnak bele újabb és újabb művek tanulásába, igyekezettel gyarapítják repertoárjukat maguk, és reményeik szerint közönségük örömére is. 

A tagok: Radics Éva - szoprán, az együttes művészeti vezetője, Wágnerné Ughy Tünde - mezzoszoprán, Bódi Réka Ágnes - alt, Földesi Zalán - tenor, Mihály György - bariton, Pintér Péter - basszus

 

 
Kővári Péter
2001 óta a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatója. 2005-től tagja a világhírű, Grammy-díjjal is kitüntetett Arnold Schoenberg Kórusnak. A kórus tagjaként lehetősége volt olyan világhírű karmesterekkel együtt dolgozni, mint Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Fischer Ádám, Jean-Christophe  Spinosi, Berrnard Haitink illetve Erwin Ortner.

2008 júniusában master diplomát szerzett egyházzene szakon, vezénylés és magánének karon, 2010 júniusában pedig orgonaművész szakon. Tanárai, Prof. Erwin Ortner, Jordi Casals (vezénylés), Prof. Peter Planyavsky (orgona) és Prof.  Margit Klaushofer (magánének) kiemelkedő tehetségnek tartották. Jelenleg zenetudományi doktori disszertációján dolgozik.  2009-ben megkapta a Bécsi Zeneművészeti Egyetem ösztöndíját, 2010-ben pedig a Tokyo Alapítvány fiatal tehetséges művészeknek szóló ösztöndíjával tüntette ki. 2011-ben elnyerte a Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjat, jelenleg Fischer Annie ösztöndíjas. 2010 januárjában Henry Purcell: Dido és Aenes c. operájából a Spirit szerepével debütált kontratenorként a bécsi Musikvereinban Nikolaus Harnoncourt vezényletével.

2011-ben jelent meg első szólólemeze Qoud barocum vocatur I. címmel. Számos koncertet ad itthon és külföldön mint hangszeres szólista, kamarazenész és continuo-játékos. Koncertorgonistaként meghívást kapott több országba, többek között Ausztriába, Németországba, Lengyelországba és Szlovéniába.  2013 karácsonyán egy igazi kuriózumnak számító lemeze jelent meg "Királynemből méltóság" címmel, amelyen Kővári Péter barokk szentélyorgonán és romantikus nagyorgonán, művészpartnere, Cserta Balázs pedig szoprán szaxofonon, tárogatón és kecskedudán játszik.

2012 óta az Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány tanácsadója. 2014 húsvétja óta a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság művészeti vezetője.