2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Szent István Pozsonyban

2013. augusztus 23., 22:05 [fehervar.net] L. M.

A 14. Aranybulla Művészeti Napok keretében nyílt meg a Pozsonyi Műtermek Szabadművészeti Társulásának vándorkiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban.


Jaksity Ferenc: A kereszténységért

A 35 képzőművészeti alkotásból álló gyűjtemény 2010-ben indult útjára, és eddig 12 helyszínen mutatták be a Kárpát-medencében. A szeptember 29-ig látható kiállítás anyaga főleg olyan szlovákiai magyar hivatásos képzőművészek alkotásaiból áll, akik soha nem tagadták meg magyarságukat, keresztény hitüket. A képek, szobrok keletkezéséhez Szent István király máig ható szellemisége szolgált "múzsaként". A kiállító képzőművészek: Bugyács Sándor, Godány Sándor, Jaksics Ferenc, Kalita Gábor, Kutak Adrienn, Koós István, Könözsi István, Lábik János, Mag Gyula, Maier-Kránitz László, Nagy József, Nagy Zoltán és Schrantz György.

A megnyitó közönségét köszöntő Spányi Antal megyés püspök a keresztény magyar államot megalapító Szent Istvánról beszélt, majd a Szent István Emlékév közelmúltban lezajlott eseményeit, a Szent Jobb Fehérvárra érkezését, a szent király sírja fölött tartott ünnepi misét és a koronázási szertartásjátékot idézte fel. Az emlékbizottság elnöke, Csurgai Horváth József köszöntőjében azt emelte ki, hogy ezzel a kiállítással idén már másodszor "látogatott" Fehérvárra a másik nagy koronázóváros, Pozsony.

Kalita Gábor, a Pozsonyi Magyar Galéria művészeti vezetője, a kiállítás kurátora hosszúra nyúlt megnyitójában felvázolta a társulás történetét, egyenként is bemutatta a tagokat és a kiállított műveket. Elmondta, hogy Pozsony számos olyan Szent István-emléket őriz, melyek szellemisége megihlette a felvidéki képzőművészeket. A művészek képviselői két éjszakát és három napot töltenek városunkban, a kiállítás szervezői ez idő alatt lehetőséget teremtenek számukra, hogy találkozzanak a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjaival, ismerkedés, közös gondolkodás céljából.