2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Stafétaváltás

2012. június 13., 21:03 [fehervar.net] L. M., videó: G. I.

Bata Jánosé a Vörösmarty-gyűrű, Kuna Károly az évad színésze, nyolc nagyszínházi és hét kamarabemutató a következő évadban, Quintus Konrád átadta a stafétabotot Szikora Jánosnak. Évadzáró volt a fehérvári színházban.

"Lehetőséget kaptam, hogy lehetőséget adjak" - mondta Quintus Konrád. A leköszönő megbízott igazgató szerint tetszetős műsorkínálat, változatos és sikeres évad áll a színház mögött, a színészek számára megfelelő szerepekkel, a nézők számára pedig a szórakoztatva tanítás élményével. Emlékeztetett rá, hogy terveit csak a kollektív szerződés felmondásával, és új szerződés megkötésével tudta megvalósítani.


Az évad színéze Kuna Károly lett

Néhány érdekes számadatot is ismertetett az évadzárón megjelentekkel: 19 színész, 12 táncos, 51 vendég dolgozott az évad produkcióban, 196 szerepben. Az előadások száma a korábbi 170-ről 277-re emelkedett, a nézőszám pedig 56 ezerről 86 ezerre nőtt. Kritikusok is sűrűbben látogatták az előadásokat, mint az elmúlt években, és tíz év után ismét meghívták a teátrum egy produkcióját a POSzTra. "Tudjuk, hogy a Trió nem a legjobb darab, de a rendezés és a színészek játéka naggyá tette" - hangsúlyozta Quintus Konrád, és többek között a produkcióban nyújtott kiváló játékával indokolta azt, hogy Kuna Károlyt választotta az évad legjobb színészének. Az elismerő oklevelet Kuna Károly nem tudta átvenni, mert még mindig Pécsett tartózkodik, de a nézőtér tapsvihara jelezte, hogy valószínűleg a társulat is egyetért ezzel a döntéssel.

A Vörösmarty-gyűrűt Lőrinczy Attila, a díj gondozója adta át  Bata Jánosnak, akinek művésztársai szavazták meg az intézmény szakmai elismerését az évadban nyújtott teljesítménye alapján. Bata János az elmúlt évadban egyebek között A csárdáskirálynőben, az Óz, a nagy varázsló és A testőr című darabban nyújtott kiváló alakítást.


Lőrinczy Attila

A Vörösmarty-gyűrű már tizenhárom éves múltra tekint vissza: 2000-ben az egyik előadás televíziós tiszteletdíját ajánlották fel nemes szándékkal a Vörösmarty Színház társulatának tagjai, hogy létrejöjjön a Vörösmarty-gyűrű elnevezésű díj, melyet a társulat titkos szavazása alapján kaphat meg az a színművész, akit kollégái abban az évadban szakmailag a legjobbnak ítélnek. A díjat felkarolta Lőrinczy Attila, a város akkori kulturális alpolgármestere, és folyamatosan gondoskodik róla, hogy rendelkezésre álljon a díj anyagi fedezete. Az alapítás évében Kuna Károly, a következő évben Kállay Ilona és Péterffy Attila, 2002-ben Zakariás Éva, 2003-ban Matus György, 2004-ben Kozáry Ferenc, 2005-ben Zsurzs Kati, 2006-ban Závodszky Noémi, 2007-ben Drahota Andrea, 2008-ban Bakonyi Csilla, 2009-ben Gerner Csaba, 2010-ben Váradi Eszter Sára, 2011-ben pedig Tűzkő Sándor nyerte el a társulat kitüntetését.

A távozó direktor hagyományosan megemlékezett a nyugdíjba vonuló kollégákról, köztük Balogh "Sofi" Józsefről, aki másfél évtizeden át utaztatta a társulat művészeit, és Alföldi Marikáról, a színház recepciósáról, valamint Fórizsné Jobban Henriettáról, a gazdasági titkárság vezetőjéről, aki otthonához közelebb talált magának új munkahelyet.


Tizenöt bemutatót terveznek

Az új évadban nyolc nagyszínházi és hét kamarabemutatót tart a színház. Mint arról korábbi írásunkban már részletesen beszámoltunk, a nagyszínpadon Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című bohózata (r: Lendvai Zoltán), a Dés-Geszti-Békés szerzőhármas családi musicaje, A dzsungel könyve (r: Szurdi Miklós), Herczeg Ferenc Bizánc című színműve (r: Bagó Bertalan), Huszka Jenő Lili bárónő című operettje (r: Korcsmáros György), Schiller Don Carlosa (r: Bagó Bertalan), Rossini A sevillai borbély című vígoperája (r: Gulyás Dénes) és Závada Pál Jadviga párnája című színműve (r: Hargitai Iván) kerül műsorra, ezekhez csatlakozik Feydeau Bolha a fülbe című "brüsszeli komédiája" (r: Vidnyánszky Attila), ami a debreceni színházzal közös produkció lesz.

A Pelikán Kamaraszínházban csak gyerekek és fiatalok számára terveznek új bemutatókat: Alan Ayckbourn A hangvilla titka című mesejátékát (r: Harangi Mária), Felix Janosa és Jörg Hilbert Rozsda lovag című mese-musicaljét (r: Bozsik Yvette) és Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című bábelőadását (r: Galántai Csaba) tűzik műsorra, és folytatják a beavatószínházi sorozatot (r: Quintus Konrád) is. A Stúdiószínpadon a szokásosnál kicsit nagyobb produkciókat játszanak. Bemutatják Patrick Marber Közelebb című színművét (r: Guelmino Sándor), a Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művéből készült zenés játékot (r: Galambos Péter) és Goldoni Mirandolina című vígjátékát (r: Valló Péter).

Szikora János az évad második felének bemutatóit ismertetve nem titkolta, hogy a tervezett produkciókhoz sajátos érzelmek fűzik - a Jadviga párnájának színpadi változatának megírásáról például hosszan győzködte Závada Pált; a Don Carlost az Új Színházból menti át azoknak, akik az ottani néhány előadást nem láthatták, A sevillai borbéllyal pedig tesztelni szeretné, mekkora a város operakedvelő közönsége. A Bolha a fülbe bemutatójának kapcsán azt mondta: szeretné, ha a következő években Vidnyánszky Attila rendszeresen rendezne Fehérváron, a mesejátékokkal pedig érdekes kísérletbe fog, hiszen A Négyszögletű Kerek Erdő egy koprodukció lesz, a Rozsda lovagot pedig hazai ősbemutatóként Bozsik Yvette rendezi majd, táncszínházi elemekkel.


Stafétaváltás

Az új direktor az évad lezárása alkalmából hangsúlyozta: jó gazdája kíván lenni a társulatnak, meg akarja őrizni és gyarapítani a színház értékeit. Quintus Konrád stafétabottal lepte meg a teátrum új vezetőjét, aki válaszul elmondta: ő a jelképes ajándékát, a lapátot nem hozta magával - kijelentését nagy derültség fogadta a nézőtéren.

A nyári színházról egyik színházvezető sem beszélt, de a fehervar.net értesülése szerint a Pelikán Udvarban a Két összeillő ember című zenés játékot és a Portugál című komédiát játsszák, A dzsungel könyvét pedig a nagyszínházban láthatja a közönség július derekán.