2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Koncertek az orgonáért

2014. május 16., 11:49 [fehervar.net] L. M.

Kővári Péter orgonaművész koncertjével folytatódik a felsővárosi Szent Sebestyén-templom orgonájának teljes felépítése érdekében szervezett jótékonysági koncertsorozat május 17-én, szombaton 19.45 órakor, az esti szentmise után. Az orgonahangversenyen Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Johannes Brahms művei csendülnek fel.

"Koncertjeink meghirdetésében Spányi Antal megyés püspök kifejezett kérésére azt is közzé tesszük, hogy előbb a templomépület felújítását kell befejeznie az egyházközségnek és az egyházmegyének, s ezt követheti - orgonaépítők szempontjából is érthető okokból - az orgonaépítés. A templomépület egyébként nagyon szép lesz, a munkálatok jelentős része már kész és jelenleg is zajlik. Az előzőek értelmében plakátjainkon is az adományozás céljaként a templom teljes felújítása szerepel, s ebbe beletartozik a később sorra kerülő orgonaépítés is. Ez a csekély kompromisszum nem csorbítja az orgonáért való közös törekvésünket" - mondta a koncertsorozat szervezője, Szarka Andrea.

 

Kővári Péter orgonaművész 2001 óta a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hallgatója. 2005-től tagja a világhírű, Grammy-díjjal is kitüntetett Arnold Schoenberg Kórusnak. A kórus tagjaként lehetősége volt olyan világhírű karmesterekkel együtt dolgozni, mint Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Fischer Ádám, Jean-Christophe Spinosi, Berrnard Haitink illetve Erwin Ortner.

2008 júniusában master diplomát szerzett egyházzene szakon, vezénylés és magánének karon, 2010 júniusában pedig orgonaművész szakon. Tanárai, Prof. Erwin Ortner, Jordi Casals (vezénylés), Prof. Peter Planyavsky (orgona) és Prof. Margit Klaushofer (magánének) kiemelkedő tehetségnek tartották. Jelenleg zenetudományi doktori disszertációján dolgozik. 2009-ben megkapta a Bécsi Zeneművészeti Egyetem ösztöndíját, 2010-ben pedig a Tokyo Alapítvány fiatal tehetséges művészeknek szóló ösztöndíjával tüntette ki. 2011-ben elnyerte a Kodály Zoltán alkotói ösztöndíjat, jelenleg Fischer Annie ösztöndíjas.

2010 januárjában Henry Purcell: Dido és Aenes c. operájából a Spirit szerepével debütált kontratenorként a bécsi Musikvereinban Nikolaus Harnoncourt vezényletével. 2011-ben jelent meg első szólólemeze Qoud barocum vocatur I. címmel.

Számos koncertet ad itthon és külföldön mint hangszeres szólista, kamarazenész és continuo-játékos. Koncertorgonistaként meghívást kapott több országba, többek között Ausztriába, Németországba, Lengyelországba és Szlovéniába.

Nemrég (2013. karácsonyán) egy igazi kuriózumnak számító lemeze jelent meg "Királynemből méltóság" címmel, amelyen Kővári Péter barokk szentélyorgonán és romantikus nagyorgonán, művészpartnere, Cserta Balázs pedig szoprán szaxofonon, tárogatón és kecskedudán játszik.
 

Kapcsolódó anyagok: