2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Újra Fehérváron a S.Ö.R.

2013. október 21., 22:20 [fehervar.net]

A Nem Komplett Shakespeare Művek, azaz Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter lassan húsz esztendeje játssza töretlen sikerrel a merész színházi rekordkísérletet: két órába sűrítik Shakespeare összes darabját. A Shakespeare Összes Rövidítve november 28-án 19 órakor látható a Köfém Művelődési Házban.

A ködös Albionban három angol úr, Jess Winfield, Adam Long és Daniel Singer lerövidítette-összevonta-áthúzta William Shakespeare műveit, és lett belőle egy sörnyi darab - egy fergeteges komédia, amelyben három színész tesz kísérletet arra, hogy Shakespeare 37 drámáját két óra alatt színre vigye. Az előadásban az Othello például gengszter-rap formájában jelenik meg, a Téli rege operaként, a Titus Andronicus pedig főzőműsor-változatban kerül színre, a Hamlet pedig... nos, a Hamlet benne lesz, vagy nem lesz...

Az 1987-ben született darab hatalmas sikert aratott Londonban, ez volt a West Enden a legtöbb előadást megért vígjáték. A világszerte népszerű darab magyarországi karrierje 1994-ben indult: Kálloy Molnár Péter nemcsak lefordította és megrendezte, hanem átszabta, átpoentírozta a három színészre. A produkció folyamatos improvizációnak tűnik, pedig valójában alaposan kidolgozták minden egyes percét, hogy a poénok a lehető legnagyobbat durranjanak. Az előadás többször vendégeskedett Fehérváron, a kilencvenes években a Vörösmarty Színház hívta meg több alkalommal a Pelikán Kamaraszínházba, majd egyéb műsorszervezők kedveskedtek vele a közönségnek - most a Köfém Művelődési Ház és a Premier Jegyiroda hozza el a városba.

A darab 500. előadását és a magyar változat 18. születésnapját tavaly nyáron S.Ö.R. Fesztivállal ünnepelték a Centrál Színházban, és a S.Ö.R. már könyv fomájában is megjelent, élőben nem látható kimaradt jelenetekkel, továbbá (ön)ironikus kommentekkel, egészségre ártalmatlan színháztörténeti és egyéb adalékokkal, és számtalan fotóval, DVD-melléklettel.