2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Se Tamás, se közönség

2011. október 01., 23:58 [fehervar.net] L. M.

Megdöbbentően kevesen voltak kíváncsiak az Öreghegyi Közösségi Házban Jordán Katica Szomszédom, Cseh Tamás című kiállításának megnyitójára, ahol a SeTamás duó játszotta a legendás Cseh Tamás-dalokat.

Nevekkel természetesen nem illik viccelődni, most is csak azért tettem meg, mert meglepő, hogy alig tucatnyi érdeklődőt vonzott az izgalmas tárlat koncerttel egybekötött megnyitója. Talán azért, mert Fehérváron kevéssé ismert a pécsi képzőművész? Vagy mert a SeTamás duó neve sem cseng még ismerősen ebben a városban? Ki tudja. De akik eljöttek, elmondhatják, hogy nagyszerű élmény volt a képpé változott dalok között bolyongani úgy, hogy közben autentikus hangzásban szóltak maguk a dalok is. A néhány kockás képregények ötletesen dolgozzák fel a Cseh-Bereményi szerzőpáros alkotásait - és a puszta illusztráláson, történetmesélésen túl apró meglepetéseket, poénokat is rejtenek, úgyhogy érdemes alaposan megnézni minden "kockát".

Az alkotó betegsége miatt nem tudott jelen lenni az október 24-ig látogatható tárlat megnyitóján, de küldött egy rövid üzenetet:

"Jordán Katica vagyok, Pécsről, nagycsaládos szabadfoglalkozású édesanya, leginkább képzőművész. Régebben animációrajzolással foglalkoztam, újabban pedig a képregény az a forma, amiben utol tudom érni a gondolataimat. Egy éve már talán, hogy kislányom kérésére elkezdtem lerajzolni a legkedvesebb Cseh Tamás-dalokat képregény formájában, hogy ő is jobban megérthesse. Ebből lett ez a különösen kedves (vagy kedvesen különös) sorozat, ami a legjobb apropóból született, azaz: csak úgy.

Szeretettel ajánlom minden gyereknek, aki szereti Cseh Tamás dalait, vagy aki most készül éppen megszeretni.

És természetesen az ő szüleiknek is."

A SeTamás duó tavaly nyáron alakult a budapesti Gang kocsma kerthelyiségében, a hivatalos Cseh Tamás emlékest utáni spontán zenélés során. Egyik kritikusuk szerint mintha Másik János és Cseh Tamás duója kelt volna újra életre: a legendás előadó halála után sokan próbálkoztak a Cseh Tamás-dalok előadásával, de Kálmán Gábor és Király Gellért tolmácsolásában valóban eredeti hangzásban, gitárral, énekkel, három akkorddal tértek vissza a színpadra ezek a dalok. A duó idén nyáron a bakonybéli "Maradunk itt..." Cseh Tamás emlékesten már 600 ember előtt lépett fel.