2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Ments meg...

2012. szeptember 21., 23:13 [fehervar.net] L. M.

Bakurecz Ildikó Fox és Csohány Dániel fotóiból nyílt kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban: a "Képek egy önzetlen hivatás színfalai mögül" alcímet viselő tárlat a hivatásos életmentők életébe enged bepillantást.


Östör Annamária az életmentés
fontosságáról beszélt

A kiállítást Östör Annamária egészségügyi tanácsnok, Öreghegy önkormányzati képviselője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Megnyitójában arról beszélt, hogy ez a kiállítás nem csak a mentősök munkájára irányítja rá a figyelmet, hanem a civil életmentőkre is: sajnos, kevesen vállalkoznak arra, hogy szükség esetén elsősegélyt nyújtsanak, adott esetben a mentők megérkeztéig újraélesztésbe fogjanak.

A légzés vagy a vérkeringés megszűnésétől fogva a klinikai halál állapota kezdődik, és az időben megkezdett újraélesztéssel megakadályozhatjuk a szervek visszafordíthatatlan, végleges károsodását. A megnyitó keretében mentősök tartottak újraélesztési bemutatót, röviden ismertetve a mellkaskompresszió és a befúvásos lélegeztetés fogásait, és a városban már több nyilvános helyen megtalálható félautomata defibrillátor használatát.


Az állat- és embermentés
szorosan összefügg -
hangsúlyozta Molnár Tamásné

Molnár Tamásné az Alpha Segítő Kéz Alapítvány képviseletében az állatmentés fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy az ember- és állatmentés szorosan összefügg, hiszen sok esetben az ő munkájuk szükséges ahhoz, hogy a gazdáját erősen védő állat befogásával a mentők hozzáférjenek a sérült vagy beteg emberhez, illetve katasztrófahelyzetekben is előfordul, hogy először az állatokat kell menteni, hogy eljussanak az emberekhez.

Bakurecz Ildikó Fox és Csohány Dániel barátsága több mint tíz éve köttetett a székesfehérvári ciszter gimnáziumban. Képalkotással mindketten évek óta foglalkoznak, egymástól függetlenül. Közös munkásságuk nagyjából egy éve kezdődött, fő profiljuk a rendezvény- és koncertfotózás. Dániel egy helyi szórakozóhely fotósaként is rendszeresen alkot, Fox pedig több zenekarral, rendezvénnyel együttműködve az országot járja, helyben beugró fotósként készít képeket. Idén mindketten dolgoztak az egyik helyi zenei fesztiválon is.

A tárlat október 14-ig látogatható, az intézmény nyitvatartási idejében. Szeptember 27-én, csütörtökön 10 órától nyílt napot tartanak az életmentő hivatásról diákoknak; az eseményen az alkotók is jelen lesznek, a fiatalok őket is faggathatják.