2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Gripenek és oldtimer gépek Börgöndön

2013. szeptember 08., 23:58 [fehervar.net] Turáni-Kerkay Péter

Tizennyolcadik alkalommal rendezett repülőnapot az Albatrosz Repülő Egyesület Börgöndön; a rendezvényen a repülés minden ága képviseltette magát. Színpadi és gyerekprogramok, katonai bemutatók tették családi programmá az eseményt.

Idén is több ezer érdeklődött vonzott a hagyományos esemény, amelyet ejtőernyősök formaugrása nyitott meg, majd a résztvevőket Cser-Palkovics András köszöntötte. Székesfehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki a börgöndi repülőtér tulajdonosának, hogy helyet adott a rendezvénynek, és reményét fejezte ki, hogy a következő repülőnap már a városi tulajdonban lévő börgöndi repülőtéren zajlik. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára és Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a Magyar Honvédség Honvédelmi Kötelék Programja keretében a repülőnapon kötött együttműködési megállapodást, amelynek célja a közös munka, a hazafias nevelés, a honvédelem értékeinek népszerűsítése.

A repülőnap résztvevői többek között ejtőernyősök, sárkányrepülők, vitorlázó és motoros műrepülők bemutatóit láthatta, többek között bemutatót tartott Veres Zoltán Európa-bajnok műrepülő és Józsa Dávid világbajnoki bronzérmes vitorlázó műrepülő pilóta. A rendezők különlegességeket is felvonultattak, például az L29 Delfin sugárhajtású vadászgépet, az oldtimer gépek közül pedig az R-18 Kányát. Akik nem érték be a földi bámészkodással, fel is szállhattak, hiszen lehetőség volt sétarepülésre helikoptereken, kisgépeken, vagy a Li-2-es repülőn. A repülőnapon megjelentek a Magyar Honvédség légierejének Gripenjei is, és többször áthúztak a repülőtér felett. A földön színpadi programok, katonák és hagyományőrzők bemutatói várták a közönséget, és megjelentek a magyar légierő szárazföldi alakulatai is.