2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Rádiók hullámhosszán

2012. március 28., 22:38 [fehervar.net] L. M., fotó: G. I.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Vörösmarty Megyei Könyvtár  meghosszabbította a rádiókiállítást: a Kóger László gazdag gyűjteményéből válogatott darabok április 10-ig láthatóak az intézmény audiovizuális részlegében.

Sokan hódolnak a rádiógyűjtés szenvedélynek, de kevesen rendelkeznek olyan nagy magángyűjteménnyel, mint a fehérvári Kóger László - még a Műszaki Múzeumnak sincs ennyi rádiókészüléke. A Nosztalgia Rádió Egyesület elnöke gyerekkora óta gyűjti a régi rádiókat, különösen a háborús évek készülékeit kedveli. Az öreg rádiókat igyekszik helyreállítani és működôképessé tenni, ha sikerül felkutatnia a szükséges alkatrészeket és kapcsolási rajzokat. Az ő több ezer darabos gyűjteményébôl látható válogatás a könyvtárban.

Velence, Nápoly, Riviéra, Balaton, Tihany, Badacsony - míg a mai készülékek többnyire csak a gyártó nevét és valamilyen sorszámot viselnek, a rádiógyártás kezdetén a legtöbb rádió keresztnevet is kapott. A kiállított készülékekből is leszűrhető, hogy a rádió hőskorában a fô szempont az olcsó elôállítás és egyszerű használhatóság volt. Késôbb a gyártók már drágább készülékekkel is előrukkoltak: mivel az akkori rádiók lakberendezési tárgyként is funkcionáltak, némelyik valódi iparművészeti alkotás volt. Többnyire fából készültek, és a terjedelmesebb, lemezjátszóval is kombinált készülékeket bútordarabként kezelték és féltő gonddal óvták gazdáik.

Az elmúlt évtizedekben a világban és hazánkban is egyre többen foglalkoznak régi rádiók gyűjtésével. Az itthoni gyűjtőket fogja össze a mintegy ötszáz tagot számláló Nosztalgia Rádió Egyesület, amelynek fő célja a tagok tevékenységének segítése, a rádiózás múltjának megismertetése, kiállítások rendezése, kiadványok szerkesztése. Az egyesület 1998. óta töretlenül működik, fejlődik és az idő múlásával egyre jelentősebb gyűjtő és kutató munkát végez a szakterületén.

Kapcsolódó anyagok: