2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Bakonyi Csilláé a város színházi díja

2011. július 15., 18:13 [fehervar.net] L. M., fotó: G. I. és B. B.

Az idén Bakonyi Csilla kapta a legtöbb szavazatot a Vörösmarty Színház közönségétől: a színművész a Hiemer-házban rendezett ünnepségen vette át a város elismerését, a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis Díjat.


Bakonyi Csilla folyamatosan
érzi a közönség szeretetét
 

A Hiemer-ház házasságkötő termét a társulat tagjai, a színház dolgozói, a fehérvári kulturális intézmények munkatársai, valamint az önkormányzati képviselők töltötték meg. A város színházi díját Sziklási Szilvia és Novák Éva, a Hermann László Zeneiskola tanárainak ünnepi műsor után Cser-Palkovics András polgármester adta át, aki azt hangsúlyozta, hogy ő csak átadója a díjnak, azt Bakonyi Csilla valójában a közönségtől kapta.

– A közönség szeretetét, barátságát, elismerését tükrözi a díj. Tudjuk, hogy a színház, mint minden előadóművészeti tevékenység, a színészről, a rendezőről, de leginkább a közönségről szól – mondta a polgármester, aki két darabot emelt ki az évad azon bemutatói közül, amelyekben Bakonyi Csilla főszerepet játszott: a Portugált és a Mágnás Miskát ("vagy Málnás Miska, ahogy a kisebbik fiam hívja" - mondta).

Bakonyi Csilla nyolc éve fehérvári színész, első itteni szerepe Izabella volt a Szeget szeggel című drámában. Az azóta eltelt időben számtalan színpadi műben figyelhettük meg, hogy minden karaktert, akár a legkisebbet is, maximális erőbedobással formáz meg – teljesítményét a Fejér Megyei Hírlap olvasói három évvel ezelőtt Aranyalmával ismerték el. Ebben az évadban pedig még többet bizonyított, hiszen öt darabban is játszott, így nem meglepő, hogy a teátrum közönsége őt találta a díjra legérdemesebb művésznek.

– Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokan szavaztak rám – mondta az ünnepség után Bakonyi Csilla. – A fehérvári közönség szeretetét egyébként a díjtól függetlenül is folyamatosan érzem, mióta itt élünk: megállítanak az utcán, megszólítanak a boltban, a patikában; mindig van hozzám néhány kedves szavuk. Korábban ezt nem tapasztalhattam, mert a színházi buszra felszálltam, leszálltam, a fehérváriakkal közvetlenül nem is nagyon találkoztam. Nekem ez volt ennek az évadnak a kellemes újdonsága.

Az idei évadban számára a Portugálban játszott Masni volt a csúcspont, mélypontként pedig a Macbethet említette, ezek mellett az Édes fiaim című drámában, a Godspell című musicalben és a Mágnás Miskában játszott.

– A díj most a legjobbkor talált rám, mert a Macbeth próbái alatt elbizonytalanodtam, hogy kell-e nekem ezt a szakmát folytatnom – nem a szerep miatt, hanem a körülmények és a hangulat miatt, amiben a próbák folytak. Ezek szerint érdemes csinálnom, mert a közönségnek tetszik az, amit tőlem lát. De most már gondolkodom azon, hogy a színházi munkám mellett elindítok egy olyan vállalkozást is, ami nem áll távol ettől a szakmától.


Marcsa figurájából igyekezett
mindent kihozni, amit lehetett

A díj odaítélésében általában fontos szerepe van az évad utolsó nagyszínházi bemutatójának – ez idén a Mágnás Miska című operett volt, amit sokak szerint a Marcsát játszó Bakonyi Csilla vitt a vállán, olyannyira, hogy kollégái a próbák során Mágnás Marcsának becézték.

– Most először játszottam operettben, ez a díj szerintem annak a karakternek is szól. Imádtam játszani ezt a szerepet, és minden előadáson éreztem, ahogy árad felém a nézők energiája – csak nekik, és részben velük játszottam. Érdekes, hogy mostanában megtalálnak ezek a zenés produkciók, amelyekben eddig nem éreztem magam biztonságban, de most már nincs bennem ilyen görcs.

A következő évadban Tasnádi István Finito című verses komédiája lesz számára az első feladat, azt követően a Csárdáskirálynőben játssza az egyik grófnőt, de addig pihenéssel tölti a nyarat.

– Családi körben töltődöm fel: a gyerekek az évzáró óta nem járnak óvodába, és egész nyáron együtt vagyunk. Ide, a díjátadóra a Balatonról érkeztem, ahol néhány hétig nyaralunk, aztán a páromnak Gyulán lesz nyári bemutatója – a főpróbahétre az egész család vele tart.