2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Anya és lánya

2011. december 10., 20:45 [fehervar.net] G. I.

Szőke Balogh Joli festményeiből és Szőke Krisztina grafikáiból nyílt tárlat a Platán Galériában. A december végéig megtekinthető kiállítást és az alkotókat Simon M. Veronika ajánlotta a közönség figyelmébe.

"Két olyan alkotó munkái kerültek a falakra, akiknek sokat segítettem abban, hogy képeik kiállításokon megjelenjenek" - mondta Simon M. Veronika, aki azt is elárulta, hogy anya és lánya is részt vettek az ő kurzusain. Ma már mind a ketten gyakorlott kiállítók, számos díjjal is rendelkeznek, műveik pedig nem csak fehérvári tárlatokon szerepeltek.

Szőke Balogh Joli a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkör tagja: 2002 óta foglalkozik aktívan a festészettel, olajjal 2007 óta fest. Főleg a virágok és a szép tájak ragadják meg, képes napokat kint tölteni a természetben, és csak fest, fest, fest... A plan air festészet azonnal elvarázsolta, tetszik neki az, hogy elegendő csak a lényeget kiragadnia mindenből, azzal is be tudja mutatni a természet minden szépségét - eleinte csak virágokat festett, aztán tájképet és most már másolatokat is fest, így próbálja ki magát a különböző stílusokban. 2007 óta rendszeresen részt vesz az SMV 2000 Festőtanoda kurzusain és alkotótáboraiban. Tervei között szerepel a megismert új anyagok és technikák gyakorlatba valóátültetése. 2009-ben, az Országos Batsányi és Cserhát Művészkör pályázatára beküldött nívós pályaművéért Cserhát Nívódíjjal jutalmazták.

Szőke Krisztina "civil foglalkozása" matematika-fizika szakos tanár, tanári munkája emellett fest. Mint a megnyitó közönségének elmondta, a festés a kikapcsolódás élményét adja számára, de a képzőművészetet szeretné profiként is űzni: jelenleg grafikusnak tanul Budapesten, házi feladatként most éppen könyvet illusztrál.