2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Fehérváron kezdi turnéját

2012. november 12., 10:20 [fehervar.net] L. M.

Napokon belül előrukkol új lemezével és első borával Feke Pál. Mindkettőt a fehérvári közönség ízlelheti meg először: a lemezbemutató koncert első állomása a Vörösmarty Színház lesz, november 24-én.


Otthon érzi magát Fehérváron

Hair, Diótörő és Egérkirály, Aida, Együtt a banda – fehérvári zenés produkciók és koncertek sora jut eszünkbe a neve hallatán. Nem nagyon lehet olyan interjút olvasni, hallani, ahol ne hozná szóba a fehérvári színházat és a fehérvári közönséget, és most hosszú idő után újra a Vörösmarty Színház színésztársalgójában ültünk le beszélgetni az énekes-színésszel.

– Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek: erős kötődésem van a városhoz és ehhez a színházhoz, hiszen abban az öt évben, amikor Szurdi Miklós vezette a teátrumot, állandó vendégként rengeteg produkcióban játszottam, számtalan koncertet adtam. Jelenleg sok helyen dolgozom, sokfelé szeretek otthon lenni, de az életem meghatározó pontja ez a város. Nagyon szeretem az itteni közönséget, jó volt itt élni, dolgozni: nem volt bennem feszültség, megfelelési kényszer, mindig azt éreztem, hogy a közönség szeret és támogat, és nyitott szívvel ültek be az előadásokra, koncertekre. Ezért is örültem nagyon annak, amikor Szikora János igazgató a hivatalba lépése után felhívott, hogy helyet és lehetőséget biztosítana az évek óta tervezett koncertemnek.

– Vele is van már közös múltad, hiszen ő rendezte a jubileumi István, a királyt, amelynek címszereplője voltál.

– Közel 300 ezer ember látta élőben azt a produkciót, amellyel az egész országot végigjártuk, és amelyben igazából megismerhetett a nagyközönség. Most elsősorban a Budapesti Operettszínházban és a Madách Színházban játszom, emellett, ha megoldható az egyeztetés, vidéki színházak felkéréseit is elfogadom. Kecskeméten a Nyomorultak című musicalben játszottam, Veszprémben a SingSingSing musicalshow-ban vállaltam szerepet, és jövő februártól a Soproni Petőfi Színház új musicalshow-jában is vendégeskedem. De most számomra legfontosabb az az országos színházi lemezbemutató turné, amely napokon belül indul, és megtisztelő számomra, hogy új lemezemet elsőként a fehérvári közönség ismerheti meg, az első borommal együtt. Nagyon érdekel a borászat, és évek óta szerettem volna saját borral előrukkolni. Az új lemezemmel egy időben jelenik meg az első borom, amit egy neves egri borásszal együtt készítettünk. Ez egy könnyű, száraz, „beszélgetős” vörös cuvée, egy neves pincészet vörösboraiból házasítva, az én ízlésem szerint.

– Hangsúlyozod, hogy színházi lesz a turné. Fontos számodra, hogy ezek a dalok színházban csendüljenek fel?


Mély érzésű dalokból állt össze a lemez

– Igen. Arra már korábban is lett volna lehetőségem, hogy sportcsarnokban adjak koncertet, de annyira kötődöm a színházhoz, ehhez az atmoszférához, hogy nem tudtam máshol elképzelni ezt a koncertet.

– Musicalekből, rockoperákból ismer a közönség, de a lemezeiden ritkán kapnak helyet ilyen dalok. Ez most is így lesz?

– A mostani lemezem a legkedvesebb és legizgalmasabb dolog az életemben – és ezt nem azért mondom, mert most épp ezen dolgozom. Tíz olyan mély érzésű dal került a lemezre, amelyek nagyon közel állnak hozzám, olyan szerzőktől, mint például Presser Gábor, Cseh Tamás, Szörényi Levente, Bródy János, Deák Bill Gyula, a Quimby vagy éppen Péterfi Bori. Nem feltétlenül mai, „trendi” zenéről van szó, de ezekben a dalokban tökéletesen megtaláltam magamat és azt a zenei világot, amit mindig szerettem volna megmutatni. Izgalmas zenekar állt össze ehhez a lemezhez fiatal, roppant tehetséges zenészekből, a hangzás is különleges lesz, hiszen cselló, trombita, bőgő is megszólal.

– Herczeg Flóra a turné minden állomásán vendéged lesz?

– Igen, ő több okból is kapcsolódik ehhez a produkcióhoz. Egri lány, ahogy a borom is egri, együtt játszottunk az István, a királyban – nem szerettem volna egy úgynevezett „nagy előadót” meghívni, pusztán azért, hogy több jegyet adjunk el, nekem az volt a fontos, hogy olyan vendégem legyen, aki beleillik ennek a koncertnek a bensőséges hangulatába.