2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megmaradt az alkotói lendület

2011. október 30., 00:26 [fehervar.net] G. I.

Nyolcvannyolc képző- és iparművész alkotásai láthatók a Fejér megyei őszi tárlaton, a Csók István Képtárban. A január 29-ig látogatható tárlat megnyitóján adták át az önkormányzatok díjait.


Smohay András szerint
erős és kiegyensúlyozott a tárlat

Több évtizedes hagyomány alapján minden negyedik évben a Szent István Király Múzeum rendezi meg Fejér megye kortárs képző- és iparművészetét bemutató kiállítását, a Fejér megyei őszi tárlatot. A megyei önkormányzat támogatásával létrejött, kétévente felváltva Dunaújvárosban és Fehérváron megrendezett kiállításon a megyei, vagy a megyéhez kötődő művészek utóbbi két évben készült alkotásait mutatják be. Az önkormányzatok által felajánlott díjakról szakmai zsűri döntött.

– Az idők kezdetétől napjainkig a művész nem a köznapi valóság, nem a természet dolgainak ábrázolására törekszik, hanem annak mélyebb jelentését akarja megmutatni, kifejezni azt, ami az embert emberré teszi – mondta köszöntőjében Vargha Tamás, a megyi közgyűlés elnöke. A tárlatot megnyitó Smohay András művészettörténész a művészet lényegéről szóló bevezetője után, a Fejér megyei őszi tárlatra áttérve arról beszélt, hogy a kiállításon, amelyen 88 képző- és iparművész különböző műfajú munkái láthatóak, erős, és a lehetőségekhez képest kiegyensúlyozott anyag látható.

– Megtalálhatóak itt különféle technikával készült festmények, hagyományos grafikák, textilmunkák és kerámiák, kisplasztikák, szobrok, változatos fotóeljárással készült fényképek, videómunkák és installációk. Az évtizedek óta, kétévente megrendezett tárlat töretlen népszerűségnek örvend, a színvonal és a kiállított tárgyak száma fokozatosan növekszik – mondta a művészettörténész, aki azt is hangsúlyozta, hogy a színvonal emelkedése nem csak a művészek, hanem a kurátor, Izinger Katalin munkáját is dicséri.


A díjazottak: Korompai Péter, Rohonczi Iszván,
Páhi-Fekete Noémi, Lőrinc Lilla, Borsos János

– Ez a tárlat a bizonyíték arra, hogy az egyre romló körülmények ellenére megmaradt az alkotói lendület, az értékteremtés konok akarása; ebből pedig egy megerősödő, autonóm és szabad művészet fog kibontakozni, amely értéket teremt, és megtalálja a maga támogatóit is. Ars longa, vita brevis (a művészet örök, az élet rövid). Éljen a Fejér megyei művészet! – zárta a tárlatról megfogalmazott gondolatait Smohay András.

A megnyitó keretében adták át az őszi tárlat díjait. A megyei közgyűlés elismerését a Borsos-Lőrinc alkotópár (Borsos János és Lőrinc Lilla) vehette át, installációjuk címe Mozdíthatatlan ország. A fehérvári önkormányzat díját Korompai Péter keramikus kapta, a BEPP – Broken English Pillow Project című alkotásáért. A dunaújvárosi önkormányzat Rohonczi Istvánt részesítette elismerésben, a Felhőcske címet viselő fém- és faszobráért. A Dunaújváros Művészetéért Alapítvány Páhi-Fekete Noémi fotóművészt díjazta, a tárlaton a Nősténymás – Macska című képe látható.