2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Folytatódnak a koncertek az orgonáért

2014. április 14., 20:02 [fehervar.net] Szarka Andrea

Húsvét hétfőn 18 órakor Horváth Csaba basszus énekes és Vargha Viktor orgonista koncertjével folytatódik a felsővárosi Szent Sebestyén-templom orgonájának felújításáért és építéséért rendezett jótékonysági koncertek sorozata.


Vargha Viktor és Horváth Csaba

Mint korábbi írásunkban olvasható, a székesfehérvári Szent Sebestyén-templom orgonáját a 100 éve született Gergely Ferenc kétszeres Liszt- és Kossuth-díjas orgonaművész tervezte, ám csak félig épült meg. Az orgona érdekében indított jótékonysági koncertsorozat tavaly ősszel telt házas hangversennyel kezdődött, s közös kincsünkért, a míves orgonáért a szervezők továbbra is számítanak a zeneszerető közönség megtisztelő érdeklődésére.

Jelenleg a templomépület külső felújítása zajlik Nyárai-Horváth István plébános atya áldozatos munkájával és szervező tevékenységével. Kovács Jenő órásmester, a köztéri műemlék órák és toronyórák művésze a tornyok felújításának befejező stádiumaként üzembe helyezte a csodás új óraszerkezeteket is. Az építészeti-restaurálási munkákat követi majd az orgonaépítés, s addig is a templomra veti vigyázó szemeit a zeneszerető közönség.
 
Húsvét hétfőn, azaz 2014. április 21-én 18 órakor kezdődik a következő jótékonysági koncert, melynek két fellépője lesz: Horváth Csaba basszus énekes és Vargha Viktor orgonista. Már több éve zenélnek együtt, első nagyobb közös koncertjüket Pusztaszabolcson adták 2011-ben. Mindkettőjüket rokoni szálak kötik Fejér megyéhez, így nagy örömmel készülnek a koncertre, amelyen Pachelbel, Bach, Mozart, Beethoven, Marchesi, Liszt, Luzzi, Rheinberger és Franck művei csendülnek fel a kiváló akusztikájú templomban. Májusban folytatás következik, s már az őszi koncertek is szerveződnek.
 
A fellépőkről:
 
Horváth Csaba 1988-ban született Budapesten. A Weiner Leó Zeneiskolában folytatott tanulmányai után 2012-ben a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett magánének szakon Hormai József növendékeként, jelenlegi tanára Szilágyi Béla. Visszatérő fellépője a Zuglói Filharmónia koncertjeinek, valamint országos énekversenyek helyezettje, többek között a 2012-ben Székesfehérváron megrendezett Gregor József Országos Énekverseny I. helyezettje. Emellett olasztanár szakon végzett az ELTÉ-n. Legutóbb szintén a székesfehérvári Szent Sebestyén-templomban lépett fel a 200 éve született Ybl Miklós emlékére - a mester születésnapjának előestéjén (ápr. 5.) az országos Ybl-bicentenáriumi programok sorában - szervezett emlékkoncert basszus szólistájaként F. Schubert G-Dúr miséjében.
 
Vargha Viktor 1993-ban született Budapesten. 2012-ben érettségizett a budapesti Piarista Gimnáziumban, jelenleg az ELTE Természettudományi Karának földtudomány szakos hallgatója. Zongoratanulmányokat 2003 óta folytat a Józsefvárosi Zeneiskolában Tapasztó Gábornál. 2008 óta orgonál a Szent István Király Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Kecskés Mónika, majd Deák László tanítványaként. A józsefvárosi Szt. József plébániatemplom, illetve a budapesti piarista kápolna orgonistájaként teljesít egyházi szolgálatot.
 

Kapcsolódó anyagok: