2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Zenés nyári színház

2011. június 09., 02:38 [fehervar.net] L. M.

Anconai szerelmesek, Álomlányok, Almamánia, Fénylő Hold musical show, Bor, mámor, szerelem operettgála - csupa-csupa zenés produkció szerepel a Pelikán Udvarban rendezett Nyári Színház repertoárján.


A legnagyobb durranás
az Anconai szerelmesek
eredeti szereposztásban
történő felújítása lesz
(Fotó: Sági István)

Idén visszatér régi helyére, a Pelikán Udvarba a Nyári Színház, és ezzel a Vörösmarty Színházból egy ideje hiányzó, a közönség által kedvelt műfajok is visszatérnek, sőt, a fehérváriak több kedvenc művészét is magukkal hozzák az ígéretek szerint eső- és szúnyogmentes estékre.

Az ART Kulturális Egyesület és a Vörösmarty Színház által közösen szervezett nyári színház legnagyobb durranása kétségtelenül az Anconai szerelmesek című zenés komédia felújítása lesz: Vajda Katalin művét Bodrogi Gyula rendezésében ugyanitt, a Pelikán Udvarban mutatta be a Vörösmarty Színház 2002. júniusában, és a darab a 2002/2003-as évad legnagyobb sikere lett: huszonötször láthatta a közönség. És bár sokáig lehetett volna még játszani, a 2003-as igazgatóváltással ugyancsak a nyári színházban búcsúzott a nézőktől egy emlékezetes darabtemetéssel, amelynek során a szereplők számtalan plusz poénnal toldották meg a humorban amúgy is bővelkedő produkciót.

A darabot most négy előadás erejéig, eredeti szereposztásban láthatják a nézők, vagyis visszatér a fehérvári színpadra Matus György, Zsurzs Kati, Zakariás Éva, Bodnár Vivien, Kovács Zoltán és Szűcs Krisztina, és persze nem hiányzik a szereplők közül Keller János, Kuna Károly és Závodszky Noémi sem, sőt, a produkcióban a teátrum több egykori táncosa is szerepet vállalt. Az eredeti díszlet ugyan már nincs meg, de a helyszínen tartott mai sajtótájékoztatón a szervezők megígérték, hogy megteremtik a mediterrán hangulatot.


Kedvelt művészek térnek vissza a darabbal
Fotó: Sági István

A történet helyszíne ugyanis egy Adria-parti olasz kisváros, Ancona. Egy panzió és egy cafeteria alkotja az életút és a pályaválasztási kilátások horizontját. E helyütt él a jómódú, a szerelem örömeit igen kedvelő, azt főként a szobalányával gyakorló Tomao Nicomaco (Matus György) az eladósorba került leányával, Luciával (Bodnár Vivien), a szomszédjában egy magányos panziósnővel (Zsurzs Kati) és a közepesnél valamivel gyérebb vendéglátóipari szenvedéllyel megáldott cukrászdatulajjal (Kuna Károly).

Történetünk elején Nicomaco úr fölfogad egy vándormuzsikust, bizonyos Luigit (Kovács Zoltán), aki énekelni tanítja a korosodó Tomaót, és hegedülni Luciát - de a hegedűórák egy szempillantás alatt pásztorórákká változnak. Majd betoppan egy halmozottan hátrányos helyzetű ifjú milliomos (Keller János), aki élete nagy szerelmének elvesztését próbálja egyre masszívabb alkoholadagokba fojtani - millióit pedig Nicomaco úr tervezi megkaparintani aképpen, hogy hozzádja leányát, akit a cukrász Giovanni is nagyon szeretne elvenni, hogy a hozományból végre megnyithassa az éttermet, amire évek óta vágyik.


"Élni és énekelni hagyni" - vallják
a színész-énekesnők, akiket
régóta hiányolnak rajongóik

A bonyodalmakat fokozza Viktória, a szalámis szendvicsekkel gazdagon megrakott debreceni honleány (Zakariás Éva), aki születendő gyermekének olasz nemzőapját próbálja fellelni a kisvárosban, és akibe Nicomaco úr halálosan beleszeret. Mindez a hatvanas-hetvenes évek legendás olasz életérzésével átszőve. Szerelem szerelem, bonyodalom bonyodalom és sláger sláger hátán: a vérbő komédiát ugyanis az olasz slágeripar legismertebb dalai tarkítják, Fábri Péter dalszövegeivel, igazi nyáresti szórakozást ígérve.

Sokszor láthatták a nézők különböző fehérvári színpadokon az Álomlányokat, vagyis Fehér Adriennt és Jónás Andit, akik minden alkalommal szenvedéllyel töltött estéket szereztek a közönségnek Aretha Franklin, Barbara Streisand, Whitney Houston és Mariah Carey meghatározó dalaival, valamint a Dreamgirls és az Apácashow című filmek soul és gospel slágereivel. Most sem lesz ez másként, és élő zenekarral, gospel kórussal kísért koncertjüknek Feke Pál személyében vendége is lesz.


Vastag Csaba számára sem idegen a műfaj:
az X-Faktor győztese állandó közreműködője
a SingSingSing musical show-nak
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház - Merczel Zsolt

Ugyancsak a két "álomlányhoz" köthető az a musical show, amelynek sztárvendége Vastag Csaba lesz, mellette Füredi Nikolett, Keller János és Borbély Richárd lép még színpadra. Az est címe: "Fénylő Hold", és ezt sokan kapásból tudják folytatni: "...lesz majd egy új idő, mikor a Jupiter a Marssal együtt áll..." Igen, ez a Hair kezdő dala, a Vízöntő, ami szintén nagyon sokszor csendült fel a Vörösmarty Színházban, hiszen a musical jubileumi 300. előadása után is bőven láthatták még a nézők. A nyári produkció keretében, amely két estén is látható, a musicalirodalom népszerű dalai csendülnek fel a három kiváló előadó és vendégeik közreműködésével, látványos tánckoreográfiákkal kísérve.

Bor, mámor, szerelem. A cím sokaknak ismerős tavalyról, amikor is Buch Tibor, Füredi Nikolett, Juhász Illés, Keller János, Tűzkő Sándor, Váradi Eszter Sára és Závodszky Noémi fogadót rendezett be a Pelikán Udvarban, ahol cigány húzta a talpalávalót, és a kockás abroszokkal leterített asztalok között fakadtak dalra az említett művészek, egy mulatságos és fordulatos játék keretében. Most eme történet átdolgozott kiadásának lehetnek részesei mindazok, akik jegyet váltanak rá. A sajtótájékoztatón megjelent Csontos Marcell is, aki a tavalyi produkcióban még édesanyja, Váradi Eszter Sára pocakjában vett részt, és a népszerű művésznő ennek kapcsán akkor egy megesett lány szerepét írta magának, most azonban más irányba kanyarítja a történetet.


Kis esti operettkoktélra várják a közönséget
az operettest szereplői

A kisebb gyerekek sem maradnak ki a nyári színházi élményből: az Alma Együttes Almamánia című koncertje garantált jókedvet ígér. Egyedi hangvételüknek köszönhetően jelenleg ez a csapat a legnépszerűbb gyerekzenekar. Megzenésített gyermekverseik klasszikus költők tollából származnak, sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a "nevető-" és a "táncizmokat" egyaránt megmozgató képességükben rejlik. Váradi Eszter Sára elárulta, hogy kolléganője, Jónás Andi is nagy rajongója a csapatnak, amely a nézőtérőn helyet foglaló gyerekeket is bevonja interaktív műsorába.

Az előadásokra június 15-től a Vörösmarty Színház jegyirodájában, valamint a Városház téri és a Kossuth utcai faházban válthatóak jegyek.

Anconai szerelmesek
 

Július 15-16., péntek-szombat 20.30 óra (esőnap: július 17.)
Július 26-27., kedd-szerda 20.30 óra (esőnap: július 28.)

Alma Mánia

Július 19., kedd 18.00 óra (esőnap: július 20.)

Álomlányok

Július 22., péntek 20.30 óra (esőnap: július 23.)

Fénylő Hold

Július 31., vasárnap és augusztus 1., hétfő 20.30 óra (esőnap: augusztus 2.)

Bor, mámor, szerelem   

Augusztus 3-4., szerda-csütörtök 20.30 óra (esőnap: augusztus 5.)
Videónk a tavalyi operettgála próbájáról:

A Fehérvár Televízió tudósítása a sajtótájékoztatóról:

Kapcsolódó anyagok: