2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Zenés nyári esték

2013. június 12., 23:26 [fehervar.net] L. M.

Júliusban benépesül a Pelikán Udvar, és vidám zenés nyári estek várják a közönséget - a programokról ma tartottak sajtótájékoztatót a Vörösmarty Színházban.


A nyári produkciókról Váradi Eszter Sára, Matuz János kreatív igazgató és Keller János tartott sajtótájékoztatót


Július 11-én és 12-én a Bor, mámor, szerelem című operettkoktélt tűzik műsorra, amely évek óta a fehérvári nyarak nagy sikere - a produkció idén Mahó Andrea, Buch Tibor, Váradi Eszter Sára, Keller János, Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor és Juhász Illés előadásában látható. Július 16-án és 17-én az egykori táncdalfesztiválok hangulatát idézik meg a Csak egy tánc volt... című koncerten, amelyen Koós János és Koós Réka is színpadra lép Váradi Eszter Sára és Keller János mellett.
 

Operettszerzők száműzetésben

A Bor, mámor, szerelem című operettesten nem pusztán operettslágerek hangzanak el: Váradi Eszter Sára tollából vidám keretjáték született, ebbe ágyazódnak be a népszerű melódiák. A muzsikát ezúttal is élő zenekar - Réti Anikó, Cserta Balázs, Horváth Péter és Horváth Elemér - szolgáltatja.


Tangolita mindent bevet, hogy elcsábítsa Tónit

A sajtótájékoztatón Váradi Eszter Sára felidézte a kezdeteket: a játék szövegkönyvének írásakor épp anyai örömök elé nézett, így aztán megírta magának a "megesett lány" szerepét. Amikor megszületett Marci fia, kicsit módosított a történeten: onnantól kezdve Rézike nem a pocakját takargatta, hanem "szerelmük gyümölcsét" rejtegették Tónival a világ szeme elől.

És hogy ki is az a Rézike és Tóni? A dalok köré szőtt történet szerint a nem túl sikeres Slukk fivéreket, a zeneszerző Slukk Pistát (Buch Tibor) és az operettlibrettókat író Slukk Tónit (Keller János) édesapjuk "száműzi" a dorozsmai fogadóba, hogy annak vezetésével bizonyítsák be, képesek valamit sikerre vinni, utána visszatérhetnek a színházi világba. Ám ők nem értenek ehhez, és úsznak az adósságban. Nehéz is a fogadóba vendéget csábítani úgy, hogy a főszakács-főpincér posztjára Miskát, a színházi büfést (Juhász Illés) szerződtették, akinek főzőtudománya a rántottában merül ki...

A fogadóba betoppan a rejtélyes Kőváry úr (Tűzkő Sándor), és Illésházy Marica primadonna (Mahó Andrea) is "menedékjogot" kér náluk, a pesti kaszinókban időző Slukk Pista pedig a követhetetlenül hosszú nevű, gazdag spanyol földbirtokosnőt, Tangolitát (Závodszky Noémi) csábítja a fogadóba, hogy összeboronálja öccsével. Csakhogy Tóni közben már feleségül vette Rézikét, a színház táncosnőjét (Váradi Eszter Sára), sőt, szerelmük gyümölcse is megszületett...

"A fordulatos történet végén természetesen minden jóra fordul, hiszen operettről beszélünk" - mondta nevetve Váradi Eszter Sára.
Fesztiválhangulatban


A koncert ötlete a színházi
előadásból született

A Csak egy tánc volt... című koncertről Keller János beszélt bővebben. Mint mondta, ihletadó hely az ő nappalija, valahogy mindig ott támadnak a remek ötletei. A Nem bánok semmit sem című produkció sikere nyomán sokat gondolkodtak Eszterrel, hogy kellene valami ehhez hasonlót létrehozni - és amikor a nappalijában sokat szólt Szécsi Pál Két összeillő ember című lemeze, meg is született az ötlet.

Két évvel ezelőtt aztán a produkció is megvalósult: Domján Edit színésznő és Szécsi Pál énekes-dalszerző lángoló szerelméről Csikós Attila írt darabot, amit Telihay Péter állított színpadra a Pelikán Kamaraszínházban. A folyamatosan telt házak előtt játszott produkcióból jött az ötlet, hogy a darabban megszólaló - sőt, az abból kiszorult dalokat is - jó lenne koncert formájában is előadni. Annál is inkább, mert a darab sikere nyomán a Váradi-Keller páros fellépésein a közönség is kéri ezeket a számokat.

A sajtótájékoztatón Keller János hangsúlyozta: a produkció újdonság és különlegesség a Vörösmarty Színház palettáján, hiszen most fordult elő először, hogy egy sikeres színházi előadásból újabb produkció született. A július 16-17-i koncerteket az egykori táncdalfesztiválok hangulatában rendezik meg, és meghívták rá a kor legendás énekesét, Koós Jánost és lányát, Koós Rékát is, így a koncerten a Szécsi-Domján slágerek mellett a táncdalfesztiválok más népszerű dalait is előadják. Az énekeseket és színészeket 12 tagú fesztiválzenekar kíséri, Ruff Tamás vezetésével.
Videónk a Bor, mámor, szerelem 2010-es próbájáról:

Kapcsolódó anyagok: