2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Szerethető Mauglik, gyönyörű Túnák

2012. június 21., 17:54 [fehervar.net] L. M.

A következő színházi évad nagy sikerének ígérkezik A dzsungel könyve című családi musical, amelyet júliusban, a Nyári Színház keretében mutat be a Vörösmarty Színház.


A főszereplők ízelítőt adtak a készülő darabból

Három darab szerepel az idei Nyári Színház műsorán: A dzsungel könyve, a Portugál és a Két ősszeillő ember; az előadásokat a kőszínházban és a Pelikán Udvarban tartják július 12. és 25. között.

Elsőként a Dés-Geszti-Békés szerzőtrió klasszikus musicaljét, A dzsungel könyvét láthatják a nézők, július 12-én és 13-án, "családbarát" időpontban, 18 órától.

"Több mint kétszáz jelentkezőből, háromnapos casting során választottuk ki a legjobb Mauglikat és Túnákat" - mesélte a Nyári Színház sajtótájékoztatóján a rendező, Szurdi Miklós, aki azt is elárulta, hogy rengeteg tehetséges fiatal jelentkezett, de az ének- és tánctudás, a színészi tehetség önmagában még kevés ezekhez a szerepekhez: "Fontos, hogy Maugli az első perctől kezdve mindenki számára szerethető legyen, Túnának pedig gyönyörűnek kell lennie, hiszen neki azonnal rabul kell ejtenie Maugli szívét" - mondta. A főszereplők, a  két Maugli és két Túna a Szavakat keresek című duettel mutatkozott be a sajtótájékoztató résztvevőinek.


Szurdi Miklós a darab több rétegéről is beszélt

Dézsi Éva Darinka, akit A rózsátnevető királykisasszony címszerepében ismerhetett meg a fehérvári teátrum közönsége, Kunhegyesen született, a szolnoki Széchenyi István Gimnázium drámatagozatán érettségizett, és a Shakespeare Színművészeti Akadémia elvégzése után került Fehérvárra. Gárdonyi Fanni Simontornyán született, jelenleg a Karinthy Színház stúdiósa, és már több zenés produkcióban bizonyította, hogy erre a pályára született. Eszes Szabolcs Jászkarajenőn született, a Shakespeare Színművészeti Akadémia musical szakán végzett 2009-ben, és fiatal kora ellenére már évek óta komoly rajongótáborral rendelkezik, annak köszönhetően, hogy feltűnően hasonlít Robert Pattinsonra: a Budapesten forgatott Bel Ami című filmben a megközelíthetetlen sztár fénydublőre is volt. A másik Maugli, Horváth Gyula Antal érkezett a legmesszebbről a produkcióba: Csíkszeredán született, a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen végzett, és szabadúszóként, a Facebookon figyelt fel a Vörösmarty Színház által meghirdetett castingra, amelyre csak az utolsó napon jelentkezett.

A produkciót igazi családi darabnak szánja a színház, és Szurdi Miklós szerint a több rétegű történetben mindenki megtalálja a neki szóló részt: "A gyerekek az izgalmas mesén túl megismerhetik azt a hihetetlenül érdekes világot, amit a dzsungel világa jelent, a felnőttek pedig azt az állati társadalmat fedezhetik fel a darabban, ami erősen hajaz a mi emberi társadalmunkra, ahol a befogadás, kitaszítás kapcsán ugyanilyen kérdések merülnek fel" - mondta az előadásról a rendező, aki bízik abban, hogy a produkció a Diótörő és Egérkirályhoz hasonló sikert arat.


Keller János Szécsi Pált játssza
a Két összeillő emberben

A szőrökben bővelkedő jelmezeket Juhász Kati tervezi, aki az Óz, a nagy varázsló jelmezeit is készítette, a darab koreográfusa pedig az a Bakó Gábor, akivel az Aidában dolgozott együtt Szurdi Miklós. A rendező saját bevallása szerint egyetlen korábbi Dzsungel-előadást sem látott, de Bakó Gábortól tudja, hogy más produkcióban az állatok emberként mozogtak - most viszont állatként fognak járni, futni, táncolni a dzsungelben. "A próbák megkezdése óta már minden táncos legalább négy kilót fogyott" - mesélte nevetve a koreográfus, aki elismeréssel szólt a fehérvári színház tánckaráról, a színészekről és azokról a további szereplőkről, akik még feltűnnek a darabban, külön is kiemelve Váradi Eszter Sárát, aki Bagiraként a fákon szaladgálva énekel, és Gerner Csabát, aki Sir Kán bőrét húzza magára.

A Pelikán Udvarban a teátrum két nagy sikerét, a Portugál című komédiát és a Két összeillő embert játsszák két-két előadás erejéig. Quintus Konrád megbízott igazgató szerint a Portugált némileg átalakítva, új poénokkal megtűzdelve ültetik át szabadtéri színpadra. A Két összeillő ember kapcsán a Szécsi Pált megszemélyesítő Keller János elmondta: a produkciót eddig tizenötször játszották a Pelikán Kamaraszínházban, Veszprémben pedig nagyszínpadon játszottak belőle egy hallatlanul sikeres, pótszékes előadást. Ízelítőként a Pillangót adta elő, Réti Anikó zongorakíséretével, és emlékeztetett rá, hogy a darabban is élő zene szól.