2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Agárdi alkotások

2012. augusztus 25., 16:45 [fehervar.net] L. M.

Nemzetközi kiállítás nyílt a 13. Aranybulla Napok keretében az Öreghegyi Közösségi Házban: a falakon a fehérvári Kocsis Judit és a németországi Schwäbisch Gmündben élő Jan-Hendrik Pelz alkotásai láthatók. A művészek a tavalyi, 22. Agárdi Művésztelep vendégei voltak.

A szeptember 16-ig látható tárlatot Beller Róbert, a Polgármesteri Hivatal Közművelődési, Nemzetközi Kapcsolatok és Rendezvényirodájának vezetője nyitotta meg; a megnyitót követően a Gáspár Szilvi Jazz Band adott koncertet az intézmény kertjében.

Kocsis Judit Székesfehérváron született, 2007-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő-vizuális nevelőtanár szakán végzett. Alkotásait számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be a közönségnek, főként Budapesten, Székesfehérváron és a Művészetek Völgyében. Jan-Hendrik Pelz Filderstadtban született, tanulmányait a stuttgarti Nemzeti Művészeti Akadémia alkalmazott művészet szakán végezte, jelenleg Schwäbisch Gmündben él és dolgozik. Munkáit Stuttgart és Schwäbisch Gmünd mellett Karlsruhében, Baselben, Berlinben és Zürichben is láthatta már a közönség.

A két művésznek, és tavalyi művésztelepi társaiknak még szerencséjük volt, hogy részesei lehettek a sajátos hangulatú Agárdi Művésztelepnek: az alkotótábort idén már nem rendezik meg. Simon József, az ALCOA-KÖFÉM Oktatási és Közművelődési Klubház igazgatója, a művésztelep házigazdája a fehervar.net-nek elmondta: sajnálja, hogy 22 év után megszakad a tóparti alkotótáborok hagyománya, de önkormányzati támogatás nélkül nem tudják megrendezni, mert a szponzorok, helyi vállalkozók a  művésztelep mintegy kétmilliós költségvetésének csak egy részét tudják biztosítani. Mint megtudtuk, hasonló okokból marad el idén a Móri Művésztelep és a Karsai Művésztelep is, így az idei kiállítási évadban (és sejtésünk szerint nem csak az ideiben...) több látványos kiállítással is szegényebbek leszünk. Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója viszont elárulta a megnyitó közönségének, hogy az Agárdi Művésztelep nélkül is folytatni kívánják a nemzetközi kiállítások hagyományos sorozatát: jövőre is meghívnak egy testvérvárosi művészt, akinek munkáit egy fehérvári képzőművész alkotásainak társaságában állítják ki az Öreghegyen.

A nemzetközi kiállítás megnyitója után a Gáspár Szilvi Jazz Band muzsikált az intézmény kertjében. Az együttes repertoárja főként ismert jazz-örökzöldekből áll, de saját szerzeményekez is játszanak. Számaik többsége saját hangszerelésű, ami egyedi hangzást kölcsönöz a daloknak.