2021. szeptember 23., csütörtök
Tekla

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Múzeumok éjszakája, huszonkét helyszínen

2012. június 08., 17:20 [fehervar.net] L. M., BPK, fotó: Bertáné Pintér Katalin

Idén már ötödik alkalommal várják a fehérváriakat és a városba látogatókat június 16-án a fehérvári Múzeumok éjszakája rendezvényei, amely a város és a környék kulturális intézményeinek egyedülálló összefogásából született meg.


Tizenhét szervezet fogott össze
az élménydús programokért

Évről évre többen csatlakoztak a városi múzeumok kezdeményezéséhez: idén már tizenhét székesfehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy 22 helyszínen, 67 program keretében a látogatóknak minőségi kulturális élményeket nyújtsanak.

"Büszkék vagyunk rá, hogy a Múzeumok Éjszakája programsorozat történetében egyedülálló a székesfehérvári kulturális intézmények összefogása" - jelentette ki Spányi Antal megyés püspök a rendezvény sajtótájékoztatóján, a Püspöki palotában. A püspök szerint a programsorozat jelentősége abban áll, hogy közös gondolkodásra ösztönözi az egyházi és világi kulturális intézményeket, a helyi művészeti és tudományos életet. A fehérváriak pedig újra felfedezhetik a város kulturális kincseit, értékeit.

A kulturális intézmények mellett a Városháza idén is megnyitja a kapuit: mindenki megnézheti a nagytanácsteremben helyreállított 1938-as országgyűlés tiszteletére készített festett falat, amelyet Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírása díszít. Cser-Palkovics András felhívta a figyelmet azokra a szégyenletes rongálásokra is, amelyek a közelmúltban történtek a városban. "A fehérvári Múzeumok Éjszakája programjai egyben elutasítása az értékeinket megkárosító tetteknek" - mondta a város polgármestere.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója 17 intézmény képviselőjének nevében ismertette a program idei alapgondolatát: "2012 májusában megnyílt a Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár legújabb múzeuma. Városunk múzeumi életének új tagját a Múzeumok Éjszakája szervezésében résztvevő intézmények azzal ünneplik meg, hogy az idei év témájának a játékokat választották." 

A vidéki helyszínek között idén is ingyenes buszjáratok közlekednek, a rendezvényeket kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagok minden helyszínen belépőként, az Alba Volán helyi buszjáratain pedig menetjegyként használhatók. A hatéves kor felett kötelező karszalagok ára 200 Ft. Ezt az összeget jótékonysági céllal, adományként gyűjtik: a befolyt összegből hátrányos helyzetű Fejér megyei gyerekek múzeumlátogatását támogatják. A karszalagok a helyszínek mellett a Tourinform Irodában is beszerezhetők.

Kapcsolódó anyagok: