2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Az első művésztelep tárlata

2013. augusztus 24., 01:40 [fehervar.net] L. M.

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg az I. Székesfehérvári Művésztelep alkotásaiból rendezett tárlat A Szabadművelődés Házában. Az augusztus 14-23. között zajlott alkotótelepen készült munkák augusztus végéig láthatóak.

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg a Székesfehérvári Művésztelepet augusztus derekán A Szabadművelődés Házában, a festészet, a fotográfia és a művészkönyv műfajában. A művésztelep egyenes folytatása az Agárdi Művésztelepnek, amelyet 22 éven át támogatott a város. A megvalósítás is ahhoz hasonló: a tizenkét résztvevő városunkból és Fehérvár testvérvárosaiból érkezett, és meghívást kapott a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola egyik művészeti szakközepes növendéke is, ahogy ez az Agárdi Művésztelep esetén is történt.

A város önkormányzata, a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, A Szabadművelődés Háza és a Köfém Művelődési Ház által szervezett művésztelepen Büki Zsuzsanna, Dér Adrienn, Heim Fanni, Jónás Attila, Joseph Longoria (Birmingham / USA), Mosberger Róbert, Pinke Miklós, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Ujházi Péter, Varga Gábor Farkas és Magda Wolnicka (Opole / Lengyelország) vett részt. A tíz nap alatt született alkotásokból augusztus 22-én rendeztek tárlatot, amelyet egyestésnek szántak, de a megnyitón Kiss Dorottya, a ház igazgatója bejelentette: a nagy érdeklődésre tekintettel egy héttel meghosszabbították a nyitva tartást, így augusztus 31-éig tekinthető meg a tárlat. A művészek ajándéka ez a közönségnek, hiszen még a külföldről érkezett alkotók is itt hagyták munkáikat erre az időre. A látogatók így teljes képet kapnak, az I. Székesfehérvári Művésztelep valamennyi résztvevőjének képeit megismerhetik. 

A tárlatot Brájer Éva alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a művésztelepet a város kiemelkedő ünnepi évének programokban legsűrűbb időszakában rendezték meg.  "Öröm volt látni a műfaji gazdagságot, amihez talán hozzájárult a Székesfehérváron megrendezett V. Nemzetközi Művészkönyv-kiállítás is, ami - reményeim szerint - újabb inspirációt adott a művészeknek. Mélyen meghatónak találtam Varga Gábor Farkas üzenetét, amellyel Tóth László, az intézmény a nemrégiben elhunyt, korábbi igazgatója előtt tisztelgett" - mondta az alpolgármester, aki örömmel állapította meg, hogy a Birminghamből érkezett Joseph Longoria Fehérvár megújuló belvárosa és New Orleans között talált párhuzamokat.

A művésztelep szervezői is az Agárdi Művésztelep folytatását látták az elmúlt tíz napban, és azt is elárulták, hogy  minden alkotó a városnak adományozott egy-egy művet, ahogy az az agárdi két évtizedben is történt. És a hagyományokat folytatva jövőre az idei művésztelep egy külföldi és egy hazai alkotójának munkáiból rendeznek kiállítást az Öreghegyi Közösségi Házban: az augusztusi Aranybulla Művészeti Napok keretében nyíló tárlatra Joseph Longoriát és Dér Adriennt hívták meg.