2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Kerámiafestmények

2011. augusztus 12., 21:00 [fehervar.net] G. I.

Miklós János kerámiakorongjaiból nyílt kiállítás a Pelikán Galériában. Az autodidakta fehérvári keramikus, szobrász tárlata szeptember 16-ig látogatható, a belépés ingyenes.


A művész és kritikusa

– Miklós János tárlata nem csak meghökkentő, de a szó szoros értelmében unikum is – mondta a kiállítást megnyitó Szakolczay Lajos művészetkritikus. – Az nem újdonság, ha egy keramikus, keramikus-szobrász jól bánik a formán kívül a színekkel is, hiszen gyakran ez a kiegészítő elem, a különféle formában és alakzatban felvitt máz adja a műtárgy teljességét. De hogy valaki odáig merészkedjen, hogy az ötven centiméter átmérőjű, kissé domború korongot, akár festő a vásznat, alapként kezelje, és ecsettel vigye rá – jobbára nonfiguratív – látomásait, példátlan, előzmény nélküli próbálkozás.

Az égetés után ebből keletkezett „termék” a kritikus szerint csak Miklós Jánosra jellemző színvilágot ad vissza: szerinte a 31 megfestett korong festészettörténeti példatár is lehetne. Lírai, érzelemgazdag motívumok, a magyar hiedelemvilág sorakozik a korongokon: „történelmünk mélysége, föntje és lentje úgy ábrázoltatik, hogy a néző beleborzong” – mondta a kritikus.