2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megijedt az árnyékától

2012. február 02., 13:05 [fehervar.net] L. M.

Az idei Gyertyaszentelőn is izgatottan lestük, hogy a fehervar.net medvéje előjön-e a barlangjából, és ha igen, meglátja-e az árnyékát...

Medvénk a barlangból kilépve meghökkent a szikrázó napsütésen, az árnyékát meglátva megijedt, sarkon fordult és visszament durmolni: szerinte sokat kell még várnunk a tavaszra.

Február másodika, gyertyaszentelő boldogasszony ünnepe a néphagyomány szerint időjósló nap: ezen a napon ébred fel téli álmából a medve, és ha barlangjából előbújva meglátja az árnyékát, visszacammog és még hetekig újra álomba szenderül, mert messze még a tavasz, a hideg legalább negyven napig tart... Ha viszont nem lát árnyékot, nem tér vissza a barlangjába, mert hamarosan beköszönt a jó idő.

A képzelettel színesített megfigyelés mögött időjárásunk ellentétes szakaszossága rejlik, azaz a január végi, február eleji enyheséget gyakran az erőteljes és kiadós télutó követheti. Ha hihetünk a népi megfigyelésnek, akkor a mai napos időt, amikor a medve meglátta az árnyékát, sokára követi még a tavasz. A meteorológiai előrejelzés sem vélekedik másként, hiszen napok óta arról szólnak a hírek, hogy péntektől beköszönt az igazán kemény tél, hóval, széllel, hófúvással és negatív hőmérsékleti rekordokkal.

"Februárban szorgalmas a vízhordó - ősszel ettől lesz tele csűr és hordó!" - tartja a mondás. Abban azonban, hogy sok legyen vagy kevés a februári eső, már nem értettek egyet a régiek. Egyesek szerint ugyanis "ha sok eső hull februárban, gazdag év lesz napsugárban". Mások viszont a bőséges februári csapadékból arra következtettek, hogy az egész év esős lesz. A statisztikai adatok és a hosszabb időszakot átfogó meteorológiai megfigyelések alapján pedig arra lehet következtetni, hogy "amennyi a ködös nap februárban, ugyanannyi augusztusban".