2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Álmok, vágyak, emlékek

2012. december 03., 22:23 [fehervar.net] L. M., fotó: Németh Petra

"Üvegképeim" címmel Németh Mariann alkotásaiból nyílt kiállítás a fehérvári Viktória Központ kiállítótermében. Az alkotót és munkáit Bakonyi Csilla színművész ajánlotta a közönség figyelmébe, a tárlat december 21-ig látogatható.


Németh Mariann

Az üvegfestményeknek varázslatos hangulatuk van. Ez a művészet a középkori templomokból, katedrálisokból indult, és még ma is magasztos atmoszférát teremt, felemelő érzést vált ki a képek szemlélőiből – különösen, ha ebben az alkotó témaválasztása is segít. És Németh Mariann segít, hiszen az ő képeinek is szinte természetfeletti hatásuk van.

A tárlatot Bakonyi Csilla színművész a következő gondolatokkal nyitotta meg:

Szeretettel köszöntök mindenkit ebben a családias hangulatban Németh Mariann, Mary, első – és biztos vagyok benne, hogy nem utolsó – kiállításának megnyitóján. Az elmúlt percekben arról diskuráltunk Maryvel, hogy miként indult az alkotói pályája, honnan ez a sokszínűség, hogy rengeteg anyaggal, többféle technikával dolgozik – de erről nem beszélnék, hiszen Mary erről szívesen beszélget bárkivel a megnyitó után.

Sokat gondolkoztam, mit is mondhatnék, hiszen nem vagyok annyira jártas a képzőművészetekben, hogy egy magasröptű értekezést, előadást tartsak. Azt viszont tudom, hogy minden alkotás – műfajától függetlenül – egy nagyon személyes és bensőséges folyamat eredménye, és a kész mű hűen tükrözi alkotója érzéseit, gondolatait, személyiségét. Ha Maryre gondolok, elsősorban és mindenek előtt az a hatalmas szeretet és energia jut eszembe, amit áraszt felénk, mindenki felé. Erről pedig egy Eric Fromm-idézet jutott eszembe, amely így hangzik: "A szeretet nem ad egyebet, mint önmagát, és nem vesz el semmit, csupán önmagából. A szeretet nem birtokol és nem birtokolható, mert a szeretetnek elég a szeretet."

– Nagyon fontos a mai rohanó világban, hogy leüljünk, elgondolkozzunk egy egy alkotás felett – mondta Bakonyi Csilla a megnyitó után a fehervar.net-nek. – A jó mű nem feltétlenül egyértelmű: nem tetszést, vagy épp nemtetszést arat, hanem elgondolkodtat és minden emberben más és más érzést, véleményt kelt. Ezt egyik vendéggel ki is próbáltuk: teljesen mást mondott Mary egyik alkotásáról, mint én. Aki teheti, menjen el a tárlatra, nézze meg a képeket!