2021. szeptember 21., kedd
Máté, Mirella

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Vigasságok és libaságok Szent Márton tiszteletére

2011. november 10., 22:27 [fehervar.net] L. M.

Fehérváron és a környező településeken is Szent Márton jegyében telnek a következő napok. A Felsővárosi Általános Iskolában is javában próbálják a Márton-napi mulatságot.


Márton katonaként kezdte pályafutását

A november 11-i Márton-naphoz sok népi hagyomány, babona kapcsolódik. Szent Márton a középkor legnépszerűbb szentje volt, emlékét hazánkban helységnevek, imák és oltárképek egyaránt őrzik. A krónikák szerint Szent Márton napja a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás lerovásának napja volt. Ezen a napon a libaevés erősen ajánlott; ha ezt elmulasztja az ember, egész évben éhezni fog - éppen ezért Márton-napon nagy lakomákat tartottak.

Székesfehérváron a Felsővárosi Általános Iskola november 11-én, pénteken 15 órától már tizenegyedik alkalommal rendezi meg azt a Márton-napi mulatságot, amelynek résztvevői megismerkedhetnek a szent legendájával, táncokat és dalokat tanulhatnak, népi játékokat próbálhatnak ki, emellett a játszóházban kedvükre barkácsolhatnak, kézműveskedhetnek. A mulatságon a jövőre elsősöket fogadó tanító nénik is részt vesznek, így ez a vidám délután jó alkalom az intézménnyel való ismerkedésre is.


Mártont minden tiltakozása ellenére
püspökké választják

A Szabadművelődés Házában november 12-én, szombaton 15 órától kezdődik a Márton-napi program: elsőként az intézmény gyermektánccsoportja, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola néptánccsoportja és a Dallam AMI csákvári tagozat néptánccsoportja növendékeiből alakult gyermektánccsoport lép fel a Barátok zenekar közreműködésével, majd fél négytől kézműves foglalkozások kezdődnek, 17 órától pedig Lúdas Matyi története elevenedik meg az Óperenciás Bábszínház interaktív előadásában.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében is régi hagyománya van már annak a Márton-napi mulatságnak, amelyet a Fehérvári Polgárok Egyesületével közösen szerveznek meg évről évre - bár idén kisebb összegből gazdálkodnak, most is igyekeznek gazdag tartalommal megtölteni a népszerű eseményt, amely természetesen most is ingyenes lakomával zárul.

Szent Márton és a libák

A legenda szerint, amikor Szent Mártont 371-ben Tours püspökének kívánták meg­választani, az egyszerű szerzetes a szerénysége miatt nem akarta elvállalni a tisztséget: a libaólba bújt, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták. Így Márton nem kerülhette el a püspöki széket, a libák viszont árulásukért azóta is lakolnak: ezért eszünk Márton napján libasültet.

- Öt évvel ezelőtt rendeztük meg először a Márton-napi vigasságot: úgy gondoltuk, érdemes nagyobb közönség előtt is feleleveníteni ezt a felsővárosi hagyományt - mondta a rendezvényről Fenyvesi Tamás, az egyesület vezetőségi tagja. - Valamikor Felsőváros látta el élelemmel Fehérvárt, és mivel Szent Márton napja a paraszti év végét jelentette, a felsővárosiak ilyenkor mindig nagy mulatságot csaptak: ezt idézzük meg ezzel a vigassággal. Az első Márton-napokat még elsősorban felnőtteknek szóló esti batyubálos rendezvényként szerveztük meg a liba és az újbor jegyében, a korábban híres, de mára feledésbe merülő fehérvári libafertály-készítés hagyományának felelevenítésével, de a vigasság idővel családi programmá alakult, ezért az ideit nem este rendezzük. Mivel a Felsővárosi Általános Iskola is régóta rendez Márton-napi mulatságot, tavaly óta az ő produkciójukat is bevonjuk a programba, amelyen továbbra is ingyenes a részvétel, mindenkit szeretettel várunk.


A Felsővárosi Általános Iskola előcsarnokában
állandó felsővárosi kiállítás látható

A vigasság november 12-én, szombaton 10 órakor kezdődik a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében, egy Szent Márton életéről szóló megemlékezéssel, ezt Tenk Eszter népdalénekes műsora, majd a felsővárosi iskolások produkciója követi. A Márton-napi rajzpályázat alkotásaira a jelenlévők a rendezvény kezdetétől voksolhatnak, a díjátadó 11.30-kor lesz. A program ingyenes tárlatvezetéssel folytatódik a múzeum állandó régészeti kiállításában, a Márton-napi lakoma pedig fél egykor kezdődik, ingyenes ludaskása-kóstolóval.

A háziszárnyas minden porcikája, még a csontja is fontos ezen a napon, hiszen mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha az fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. A népi időjósok egyébként magát november 11-ét is fontos jövendölő napnak tartják: ha Márton napján a liba jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál...